De puberteit (Overdenking)

De hormonen schieten door je lijf. Je begint jezelf seksueel te ontdekken. Je krijgt steeds meer interesse in het andere geslacht.

Het is een heftige tijd. Je gaat in verzet tegen je ouders. Vrienden worden steeds belangrijker. Je doet er ook veel aan om erbij te horen.

De puberteit. De tijd dat je op ontdekkingstocht gaat. Je gaat roken, probeert softdrugs, gaat spijbelen of … Of je trekt je terug.

Hoe dan ook is het een heftige tijd. En wat zegt het schoolsysteem dan?
Ga jij maar eens je vertrouwde school verlaten en ga je maar eens staande houden tussen al die oudere kinderen. Heel logisch toch? Of niet?

Sommigen klappen dicht of krijgen al snel een vaste relatie zodat het wat makkelijker is. Anderen gaan rebelleren en doen veel om ergens bij te horen.

Hoe komt het dat we op zo’n cruciaal moment kinderen het diepe in gooien? Velen verdrinken bijna en iedereen staat maar aan de kant te roepen: “Ja, dat hebben wij ook moeten doen. Red je maar”.

Geen wonder dat in deze periode kinderen erg van zichzelf vervreemden. Je bent namelijk sterk beïnvloedbaar.

Hier wordt al vaak gedacht dat je jezelf bent, maar zou het niet zo kunnen zijn dat je zo bent geworden omdat het een pittige tijd is die je doorstaat? En hoe wij daar doen, dat nemen we mee de rest van ons leven in. Geen wonder dat je denkt dat je zo bent.

Hoe mooi zou het zijn als we juist in die heftige tijd een vertrouwde haven zouden bieden aan kinderen. Natuurlijk wel eentje waar ze zich kunnen ontdekken en ontplooien, maar niet omdat de angst er is om ondergesneeuwd te worden.

Wat is er mis met 16, 18 of 21 jaar? Waarom bouwen we geen aanloop in om te gaan kijken welke richting je op wilt in je leven? In de puberteit is het namelijk nog allemaal een wir-war in je hoofd en lijf. Je bent EN met jezelf in de knoei EN je moet je dan ook nog eens staande houden in een nieuwe wereld die voortgezet onderwijs wordt genoemd.

Laten we kinderen eens wat meer ontlasten zodat de start in de leven wat fijner voelt.

Hoe denk jij erover?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.