De harten in deze wereld

Wie al een tijdje bezig is met bewustwording, die heeft vast wel al vaker gehoord dat het goed is om eerst alleen te zijn. Je moet eerst van jezelf houden, voor je van een ander kan houden.
 
Heel mooi, en hoeveel van jullie hebben dit niet al geprobeerd of zijn ermee bezig? Maar let even op de valkuil van dit hele verhaal. Deze uitspraken zorgen ervoor dat je tegen jezelf zegt: Ik ben niet goed zoals ik ben. Ik moet eerst van mezelf houden. Ik moet lief zijn voor mezelf. Ik moet…. Ik moet iets doen om “goed” te zijn.
 
En dat is de valkuil. Je hoeft namelijk niks te doen. Je hoeft alleen maar jezelf te zijn.
 

En dan komt de volgende vraag: “Maar hoe moet ik dan mezelf zijn?” “Ik doe toch al wat ik leuk vind?”
Al dit bovenstaande heeft te maken met iets te moeten doen. Soms moet je het van jezelf. Soms denk je dat anderen dat van je verwachten. Misschien vind je het wel fijn om bezig te zijn en van alles te doen.
Mediteren, yoga, boeken lezen, cursussen volgen, En dat is natuurlijk allemaal heel mooi , maar je bent iets aan het doen om je fijner te voelen. De vraag is daarom ook waarom je het doet. Als je het doet om beter te worden of om je fijner te voelen, dan ben je nog steeds iets aan het doen om te voldoen aan de buitenwereld of om iets anders te voelen dan wat je ervaart.
 
Je kan het ook niet doen. Er zijn ook veel mensen die in het leven alle negatieve dingen ontwijken en de fijne dingen omarmen. Alleen dan ben je ook nog steeds bezig met iets te doen. Namelijk je leven zo leuk mogelijk proberen te maken. Vaak voelt dit fijn, maar het kan je ook uitputten en soms helemaal laten verdwalen in deze wereld.
 
Je kan ook berusting nemen in alles wat er is. En dat kan betekenen dat jij dagen zal hebben die niet fijn voelen. Dat kan betekenen dat je emoties zal ervaren die heel erg pijnlijk zijn. En daar hoef je niks mee te doen. Je hoeft ze niet te verjagen. Je hoeft ze niet fijner te maken of te bagatelliseren. Je mag ermee zijn, want ZIJN is alles wat je hoeft te doen.
 
Velen willen hun hart openen, en het enige dat ze willen beschermen is ook hun hart. Dit gaat niet samen.
 
Leven we in een wereld die harD is? Of zal de wereld harD zijn geworden doordat we onze harten zijn gaan beschermen en afschermen?
 
De liefde is wat wij associëren met onze harten, maar wat is nu werkelijk liefde? Is dat ook jouw hart sluiten voor iets anders dan wat je ervaart, omdat je dat van deze wereld niet zo mag ervaren? Is liefde alleen maar voor een partner, een kind of familie en vrienden? En als je nu heel hard roept dat het zoveel meer is, kijk dan eens naar jouw eigen hart hoe dicht het eigenlijk zit uit angst om echt open te staan.
 
Ben eens even stil bij dat beeld wat je nu ziet of ervaart en voel wat liefde echt met je doet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.