Open deure

We komen er niet omheen. We zitten in een crisis. Het maakt niet uit of die crisis “ons wordt aangedaan” of niet. We kunnen hier allemaal sterker uitkomen.

Ik voel de paniek en angst van mensen. Bedrijven hebben het moeilijk, andere zijn al failliet. Dat betekent geen baan, wat weer leidt tot geen, of minder, geld. Mensen maken zich zorgen. Kan ik hier nog wel blijven wonen? Kan ik mijn kinderen nog eten geven? En de paniek wordt nog groter. Velen voelen zich nu als een vis op het droge. We leven nog wel, maar dit moment voelt als overleven.

Toch voel ik ergens dat dit juist het begin is van iets nieuws. We zitten namelijk in een systeem dat bestaat uit 5 dagen werken en 2 dagen vrij. Door ons aan de regels te houden van die vijf dagen werken, worden we beloond met twee dagen tijd voor onszelf. Dit systeem heeft heel lang gewerkt. Maar dit systeem heeft ons ook heel erg afhankelijk gemaakt. We wonen nu eenmaal in woningen die we moeten bekostigen. Hierdoor doen we graag wat moet.

En nu valt dit systeem uit elkaar. We zijn zolang deze weg ingeslagen, dat we niet beter weten. Nu dit aan het afbrokkelen is, voelt het alsof de grond onder onze voeten wordt weggeslagen. Zeker als je dit niet doorziet. Je raakt in paniek. Mensen komen vast te zitten in hun gedachtes. Je wilt namelijk iets, wat er niet is. De vooruitzichten zijn ook nog eens moedeloos.

Toch voelt dit als een nieuw begin.

Vele “bewuste” mensen hebben al meegemaakt dat “hun wereld” onder hun voeten werd weggeslagen. Denk aan het einde van een relatie waarvan je dacht dat die voor altijd was. Denk aan je lichaam dat opeens stopte met te doen wat jij wilde. Of je werd ontslagen of moest je eigen bedrijf stopzetten.

Dit heeft ertoe geleidt dat je moest opgeven met wat jij dacht dat dat jouw wereld was. Er was daarna geen andere keuze dan te kiezen voor jezelf. Je moest vertrouwen hebben op je eigen kracht.

Waar het nu om gaat is om eigen keuzes te maken. Je kan wel zeggen dat je vrijheid ervaart als je kan doen wat je wilt, maar als dat niet lukt, dan betekent dat, dat je je ellendig voelt. Het gaat er nu om dat je die vrijheid niet meer buiten jou om blijft vasthouden. Blijf niet vasthouden aan dat systeem zoals ons is voorgeschoteld.

Vrijheid ervaar je van binnen.

Ik liep net naar buiten en ik wist opeens dat ik dit moet gaan missen. De rust, de natuur. Maar is dat iets wat mij echt gelukkig maakt? Of kan ik straks ook ergens anders zitten waar ik niet hetzelfde uitzicht heb, en ook geluk ervaren?

Ik vroeg me af waarom ik die ene keuze had gemaakt en of het niet beter zou zijn geweest om te wachten. Want diep van binnen denk ik dat ik echt gelukkig ben als ik in een woongemeenschap zou leven met allemaal gelijkgestemde mensen. Maar is dat echt zo? Want met die gedachtes leg ik mijn geluk ook buiten mezelf neer.

Opeens merkte ik dat geluk zit in je eigen keuzes maken. Keuzes die goed voelen.

Ik ben ervan overtuigd dat we anders mogen gaan leven. Dat we los mogen komen uit die afhankelijkheid.

De natuur heeft ons heel veel te bieden. Als wij goed voor de aarde gaan zorgen, dan krijgen we daar ook heel veel voor terug. Groenten, fruit… het groeit vanzelf.

Ik denk dat we meer mogen gaan samenwerken. Meer met de natuur en meer met elkaar. Er zullen mensen in nood komen te zitten. Kijk wat jij kan betekenen. Heb jij een loods die leeg staat? Bied iemand onderdak. Heb jij kleding over? Geef het door. Heb je teveel gekookt? Bied het aan. Kan jij goed klussen en zit je tijdelijk thuis? Ga iemand helpen. Kan jij een kind van iemand opvangen? Bied het aan. Wie goed doet, die goed ontmoet.

Ja, in een gemeenschap zou dit makkelijker zijn, maar dat is niet 1,2, 3 te realiseren. En eigenlijk is onze hele wereld één gemeenschap. We zijn alleen vervreemd van elkaar.

Ik weet niet of je wel eens op een camping hebt gestaan? Daar is de sfeer altijd zo anders dan thuis. Iedereen is veel vrijer. Mensen helpen elkaar. Vreemden ontmoeten elkaar en komen samen. Dat is wat vrijheid met ons doet. Het zet open.

In het systeem wat er nu is klampen we ons krampachtig vast aan… Vul dat zelf maar in. Het kan anders!

Wat voelt fijner? Vastklampen aan zekerheden en jezelf uitputten of los durven te laten en vrijheid ervaren? Geluk zit in je en dat neem je overal mee naar toe. Je kan wel willen “vluchten” en denken dat je dan geluk zal ervaren. Echter jaag je het geluk dan weer na. Sta eens stil en ga je bewust worden van je eigen keuzes.

Iris

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.