Nieuwetijdskinderen

Heel veel kinderen zijn “anders”. Hier heb ik al eens vaker over geschreven. Ik ben ervan overtuigd dat deze generatie kinderen er is om ons iets te leren. Ze laten ons zien hoe wij onszelf mogen zijn. Ze houden ons een hele grote spiegel voor. Velen van deze kinderen kunnen echt niet mee in “het systeem” en vragen voor een andere aanpak. Helaas is het nu dan nog steeds zo dat ze “anders” zijn. Ik noem het liever speciaal. Want dat zijn ze!

Toen kwam Corona over de wereld. Weg waren opeens mijn beelden. Onze kinderen werden robots. Ze werden zelfs bang om anderen ziek te maken. Mijn zoontje wilde niet meer naar oma toe. Hij mocht toch niet knuffelen, en stel je eens voor dat zij door hem ziek zou worden? Sta eens stil en kijk eens wat dit voor een impact kan hebben.

Echter zijn onze kinderen flexibel en passen ze zich snel aan. Het was niet zo’n probleem voor ze om handen te wassen, afstand te houden. Ze wezen ons zelfs als we “verkeerd” door de winkel liepen. Want zo zijn kinderen.

Het beeld dat ze meer zichzelf mochten zijn ebde weg. Ze moesten zich juist meer en meer aan regels houden. Had ik het dan zo mis gehad?

Mama, ik zit op niveau M4, en ik moet eigenlijk E4 hebben. Ik hoorde het mijn zoontje nog zeggen. Het verbaasde mij, want hij leest best graag. M staat voor midden en E staat voor eind. Dit wist ik niet tot de juffrouw ook nog eens via de chat vertelde dat het toch echt heel belangrijk was dat hij beter zou gaan lezen. Volgend schooljaar zou hij namelijk moeilijkere lesstof krijgen, waardoor hij anders te lang over een vraag zou gaan doen.

Ik vraag me af wanneer we in opstand komen tegen dit systeem.

Kinderen moeten passen in een plaatje, en als dat niet past, dan moet er alles aan gedaan worden om het wel passend te maken. Ga jij echter iets wringen om te laten passen, dan zit dat niet lekker. Het is net alsof je te kleine schoenen draagt.

Het is ook heel mooi om ze zelfvertrouwen te willen geven, door ze iets te laten doen wat ze eng vinden. De achterliggende gedachte is dat als je eenmaal iets hebt gedaan wat je eng vindt en je doet het toch, dat dan het succesmoment zo groot is dat ze het uit zichzelf gaan doen.
Maar het heeft ook een andere kant. Ze voelen dat ze niet goed zijn zoals ze zijn. Er wordt namelijk van hun verwacht dat ze iets moeten doen om “te passen”. Ze bouwen zo’n stress op, dat er niet eens een succesmoment ervaren kan worden. Het is alleen een kwelling.

Laat kinderen vrij en ze zullen op hun eigen tempo leren en gaan ervaren.

Vele kinderen worden in hun eerste jaren op school heel onzeker gemaakt. Ze vallen buiten de boot. Hierdoor zullen ze zich gaan aanpassen, maar daardoor vervreemden ze van wie ze zijn. Helaas zien wij dit niet gebeuren. Kinderen praten niet veel over school. Ze vertellen honderd uit over vriendjes en met wie ze afspreken, maar over wat ze doen is het vaak heel stil. We horen van de juffen en meesters dat ze het goed doen, en daar vertrouwen we dan op.

Gelukkig zijn er al schoolsystemen die anders zijn. Helaas zijn die niet voor iedereen makkelijk toegankelijk. We willen namelijk ook graag dat onze kinderen naar school gaan waar ze wonen. Tevens is ook niet ieder systeem geschikt voor ieder kind.

Het mooiste is om ze hun eigen weg te laten gaan. Ze te begeleiden waar nodig is en helpen waar moet, maar ze het vertrouwen geven in zichzelf. Dan zullen ze gaan leren vanuit zichzelf. Dan is het fijn als ze iets kunnen en zullen ze vanzelf meer willen leren.

Laten we ervoor pleiten dat ze geen angst wordt aangepraat over een samenleving waar geen lichamelijk contact mag zijn. Laten we erop blijven vertrouwen dat onze kinderen nu het verschil gaan maken. Laten we hun daarbij steunen en ervoor zorgen dat ze zichzelf kunnen blijven.

Als dat niet meer kan in het huidige systeem, laten we dan gaan kijken wat we als ouders samen kunnen doen. Praat met elkaar, Help elkaar. Laat jezelf horen.

Wij hebben de zaadjes letterlijk geplant (de mannen dan 😉 ). Nu is het tijd dat ze blijven groeien en bloeien. Het is een nieuwe tijd, met onze nieuwetijdskinderen. Blijf vertrouwen houden!
We doen dit voor hun!

Iris ❤
www.MooiMens.info

Vindt je mijn blogs fijn om te lezen? Je bent vrij om een kleine donatie te doen zodat Ik kan blijven doen wat ik doe. Alles is energie ☆
Wil je een donatie doen voor “Blog “Onze kinderen”? Dat kan via
https://tikkie.me/pay/3j15vijddsughhf3oavc
_Deze link is geldig t/m 2 november_

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.