VERANDERING

Verandering is eng. Het is onbekend. Daarom houden we vaak maar vast aan wat er is. Misschien is dat niet altijd wat je echt verlangt, maar het is wel waar je weet waar je staat en wat je hebt. Als verandering vanuit jouw eigen diepe verlangen komt, dan is dat een mooie transformatie, maar vaak zitten we vastgeroest. Daarom is een crisis vaak zo belangrijk om toch tot verandering te komen.
 
Mama, waarom moeten we vijf dagen naar school? En waarom hebben we maar twee dagen weekend? In mijn hoofd had ik gelijk het antwoord klaar. Namelijk omdat als je ouder wordt, je gaat werken. Een werkweek heeft ook vijf dagen. Het is daarom wel makkelijk dat kinderen op school zitten als wij moeten werken.

 
Echter is dat het antwoord dat ik vroeger zou hebben gegeven en wat er duidelijk dus nog steeds inzit bij mij. Nu was mijn antwoord dat ik dat inderdaad ook niet fijn vind. Vijf dagen is te lang. Zelf werk ik maar drie dagen, en ik merk hoe heerlijk het is om meer tijd voor jezelf te hebben.
 
Eigenlijk begrijp ik ook niet waarom wij kinderen zoveel bewegingsvrijheid ontnemen. Van jongs af aan draaien ze eigenlijk al mee in onze volwassen wereld. Naast school hebben ze nog huiswerk, zitten ze bij een clubje of bij een vereniging. Dan is er nog tijd nodig voor vriendjes en vriendinnetjes. Tijd voor zichzelf is er vaak niet bij.
 
Van jongs af aan draaien kinderen mee in de rat race die het leven heet. Wij als ouders zijn blij als onze kinderen kunnen doen wat ze willen, zoals die leuke sport en afspreken met andere kinderen. Het is namelijk fijn als ons kind ook ergens bijhoort. Maar heeft een kind ook nog tijd voor zichzelf? “Dat hoeft toch ook niet? Dan beginnen ze te roepen dat ze zich vervelen”. En laat dat nu juist eens goed zijn. De wereld van onze kinderen wordt al zo ingericht zoals wij onze wereld hebben ingericht. Alles snel snel en met maar één ding voor ogen. “Overleven”. Genoeg geld verdienen om een leuk huis, een leuke auto te kunnen betalen. Daarnaast het liefst ook nog iets overhouden voor “leuke” dingen te doen, want dat heb je wel nodig na dat harde werken.
 
Veel ouders raken in paniek als hun kinderen niet vijf dagen naar school hoeven. Want hoe moet dat dan met werk? Maar door maar altijd door te blijven gaan, staan we niet stil bij onszelf. Dat is zoals we het hebben geleerd. Kijk maar naar onze eigen kinderen.
 
We zijn altijd bezig en hebben dat ene doel voor ogen. Of om genoeg geld te verdienen, of om nog meer geld te verdienen. Want als dat er niet is, kan je ook niet genieten van het nu. Met als gevolg dat we niet genieten van het nu. Als je op zondag een leuk uitstapje maakt, denk je alweer gauw aan morgen. Je moet op tijd thuis zijn, want morgen moet je weer vroeg je bed uit.
 
We denken dat we het eeuwige leven hebben, maar vergeten echt te leven.
 
Dus ja, waarom gaan onze kinderen vijf dagen naar school? Waarom leren we ze niet om te genieten van het leven. Hoe belangrijk is het niet om eens iets niet te hoeven?
 
En ja, onze kinderen roepen dan al snel dat ze zich vervelen. En wij vinden dat dan weer zielig. Ja, ga maar gamen. Ja, kijk maar tv. Wil je ook nog op zwemmen? Ja hoor, als jij dat leuk vindt. Iets DOEN. We denken altijd dat we iets moeten doen. Terwijl soms niets doen zoveel meer is dan doen.
 
Onze maatschappij is er echter niet op ingesteld. Kijk maar toen de kinderen thuis les kregen. Als ouder zijnde kon je op niemand terugvallen. Opa en oma waren de risicogroepen, de opvang was gesloten. We zijn zo afhankelijk aan het systeem waarin we leven, dat het misschien wel eens helemaal niet erg is dat alles omkiept.
 
We zijn te afhankelijk geworden van geld.
 
Vanmorgen zong mijn zoontje het liedje van kinderen voor kinderen “Geld is overbodig”. Het gaat over ruilen. Het thema wat gisteren op mijn werk ter sprake kwam. Hoe mooi dat alles zo synchroon loopt.
 
Ik ben blij dat ik op vele gebieden vrijheid heb en ervaar. Een ecologische gemeenschap. Iets om over na te denken. Gewoon omdat het tijd is voor verandering.
 
Iris

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.