Ik hou van zacht

Ik hou van zacht. Deze zin las ik een tijdje terug op FB. Dezelfde ochtend was ik aan het denken aan een weerbaarheidscursus voor mijn zoontje, want het zou fijn zijn als hij eens wat “harder” zou worden.

Gelijk merkte ik het verschil. Zacht en hard.

We vinden mensen die heel emotioneel zijn maar “watjes”. Ze moeten zich niet zo aanstellen. Het leven is nu eenmaal hard.

Emotionele mensen gaan ook liever alles wat “hard” is uit de weg. Denk aan ruzies, woordenwisselingen, geweld enz. Persoonlijk vind ik dat heel mooi. Want ja, ik hou ook van zacht.

Dus ik vroeg mezelf af waarom ik mijn zoontje “hard” wil laten worden. We hebben juist steeds meer van deze gevoelige mensen nodig om een verschil te kunnen gaan maken. Toch is daar dan die angst. Onze gevoelige kinderen zullen worden bedolven in de harde wereld. Dus ze moeten maar een hard schild om zich heen gaan trekken.

Toch is dat niet wat ik wil bereiken met weerbaarheid. Want ook diezelfde ochtend stond ik leunend tegen een dikke boom. Even de natuur in mij op te nemen. De natuur die is zoals hij is. En terwijl ik zo aan het leunen was, voelde ik het verschil tussen weerbaar en hard.

Mensen die hard zijn (geworden), hebben bijna geen toegang meer tot hun gevoel. Dat schild is zo dik geworden dat ze zelf niet meer durven te voelen. Dat schild is ontstaan uit angst of omdat je nooit anders hebt geleerd, maar na zoveel tijd wordt je dan verbitterd.

Je kan echter ook weerbaar zijn. Weerbaarheid voelde voor mij als die boom. Die boom is verbonden met de aarde. Hij staat met zijn wortels goed gegrond. Als jij jezelf durft te zijn en in contact staat met je eigen gevoel, dan sta je ook stevig. Het is dus de kunst om in je gevoeligheid, kracht te creëren. Niet uit angst, wraak over wrok, maar vanuit liefde voor jezelf.

Als je verbitterd bent, dan lijk je van de buitenkant ook zo sterk als die boom, maar de boom is hol en staat niet in verbinding met de aarde. En bij ieder briesje moet je dus meer je best doen om te blijven staan. Je wordt nog verbitterder.

Het is daarom zo fijn om in contact te blijven staan met jezelf en van daaruit je krachtig te gaan voelen. Het is niet denken dat je krachtig moet zijn en daardoor het gevoel met jezelf te verliezen. De buitenkant ziet er misschien hetzelfde uit, maar de binnenkant is zoveel mooier.

Ja, ik hou van zacht. Laten we allemaal deze kant van onszelf zien, zodat we een mooie en krachtige wereld neer kunnen gaan zetten.

Iris

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.