(Echt)scheiding

Als je trouwt, dan verbind je jezelf “in het echt”. Ik heb eigenlijk nooit begrepen wat er wordt bedoelt met in het echt verbinden. Is het dan dat als je “alleen maar” een relatie hebt, dat je dan niet met elkaar verbonden kan zijn?

Ik heb in de loop der jaren wel begrepen dat een echtelijke verbinding je zekerheid moet geven. De zekerheid dat de ander voor jou kiest. De zekerheid dat de ander jou nooit verlaat. Enz.
Maar zoals we weten is die zekerheid nooit een zekerheid. Het is allemaal schijn. Kijk maar eens om je heen. Juist door de relatie zo in te dammen, krijg je steeds minder lucht. En als je dan bijna stikt, dan is daar de echtscheiding.

Yep, en die echtscheiding is helemaal echt.

We beschouwen deze scheiding vaak als een falen. Je hebt gefaald als echtGENOOT. Maar de vraag is ook of je wel echt hebt genoten tijdens die biding?

Als de relatie op is, dan mag je ook uit elkaar. Het is alleen zo moeilijk, omdat je denkt dat je dan niet goed genoeg je best hebt gedaan. Maar dat is een ander verhaal.

Het uit elkaar gaan is vaak niet het probleem. Klaar is klaar. Op is op. De ellende begint pas vaak daarna. Misschien had je het niet zien aankomen? De ander was zo vanzelfsprekend, dat je er nooit bij stil had gestaan dat de ander iets anders wilde.

Je voelt je verraden en daarna voel je je verlaten. En je kan zelfs pijn ervaren zelfs als jij degene bent geweest die de relatie heeft verbroken. Want stel dat je dan jouw ex-(echt)genoot, samen ziet met iemand anders? Tja, ook al was het jouw beslissing, dan nog kan jou dit raken.

En wat gebeurt er als je wordt geraakt? Vaak ga je de ander de schuld geven van jouw pijn. Jouw ex-echtgenoot mag niet iets beginnen met iemand anders. Waarom zo snel al? Hoe kan dat? Wat ben jij dan geweest? Allemaal dingen die jou raken en er is er dan maar één schuldig aan die pijn en dat is degene die dat veroorzaakt… in jouw ogen… en dat is de ex.

Maar waar komt die pijn vandaan? Waarom raakt jou dit zo? Natuurlijk is het makkelijk om de ander de schuld te geven van die pijn, maar het is een pijn die heel diep in jezelf zit geworteld. Die pijn was altijd bedenkt door de partner en nu die wegvalt, komt de pijn weer aan het daglicht. Het is dus jouw eigen pijn, alleen je hebt er nooit naar geluisterd.

Daarom zijn ook heel veel mensen bang om te gaan scheiden. Ze zijn bang voor de reactie van de ander. Vrouwen kunnen namelijk heel goed manipuleren en dreigen en mannen zijn fysiek sterker.

Wat zou het mooi zijn als we de ander (en daardoor ook onszelf) de vrijheid kunnen geven om hun hart te volgen. Niet alleen als het jou goed gaat, maar ook als je het even met jezelf moeilijk hebt.

Vaak worden anders de kinderen de dupe. Ze voelen zich schuldig als ze ergens tussenin zitten. Ze willen geen van beide ouders afvallen. En wat is het dan lastig als ze worden geconfronteerd met de pijn en frustratie van één of beide ouders. Vaak geven ze zichzelf de schuld.

En zo wordt een “echte” scheiding een vechtscheiding of een huilscheiding.

Iets wat heel natuurlijk als is zoals een scheiding, wordt een slachtveld met vele gewonden.

Geef daarom de ander niet de schuld ergens van. Ga kijken naar je eigen verdriet en ga dit helen. Wees eerlijk naar jezelf. Ga je hart volgen en laat de ander in vrijheid gaan. Een echtscheiding hoeft geen einde te zijn. De vorm van de verbinding kan veranderen, maar een echte scheiding hoeft helemaal niet. Iedere zijn eigen weg, los van elkaar, maar wel in eerlijkheid en openheid.

Iris

MooiMens supporten? Dat kan door een donatie naar keuze te doen. Ik ben je hiervoor heel dankbaar 💞🙏
Een donatie kan je doen via 1 van de onderstaande linkjes.

Tikkie
https://tikkie.me/pay/uikr1d9ibraujkh6bifm

PayPal
https://www.paypal.me/mooimens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.