Wat is vrijheid bij een “bewuste” relatie

Er kwamen nogal wat reacties van vrouwen op mijn blog van de bewuste man. Opmerkingen als “Waar vind ik die dan. En.. Wat mooi als ik die tegen zou komen.”

Besef echter dat het begint bij jezelf!

Je hoeft niet een relatie te beginnen, of te hebben, met iemand die ook bezig is met bewustwording. Het gaat erom dat jij dat wel van binnen zo voelt en ervaart. Het gaat erom dat hij wilt groeien.

Vanuit een “traditionele” relatie kan je ook de stap gaan zetten om je meer bewust te worden van jezelf. Dat je wilt gaan leven vanuit overvloed en niet vanuit een behoefte. Waarschijnlijk heb je het al eens ervaren hoe het voelt en is het niet te stoppen.  Je gaat dan vanzelf ervaren waar jouw angsten liggen. Je komt ze vanzelf tegen, en je zal merken dat je de angsten niet meer weg wilt duwen. Je wilt er niet meer voor wegrennen, maar je wilt ze gaan voelen en ervaren. Je wilt kijken wat je ervan mag gaan leren. Dat komt vanuit jezelf en daar heb je de ander niet voor nodig.

Maar deel wat je denkt en voelt en waar je mee bezig bent. Probeer de ander alleen niet hetzelfde te laten voelen. Dat is niet vrijheid, dat is weer vanuit ego. Je wilt zo graag dat de ander het ook ervaart zodat je samen verder kan. Natuurlijk gun je de ander ook dit mooie gevoel, .maar bewustwording komt van binnenuit en kan niet opgedrongen worden.

Kan of wil jouw (toekomstige) partner dit niet, dan kan bij de ander angst ontstaan. Jij gaat namelijk groeien. Jij gaat die veiligheid steeds meer loslaten, omdat je merkt dat die vrijheid je juist vleugels geeft en het voelt heerlijk om te vliegen. En het betekent niet dat je weg wilt vliegen en niet meer terug gaat komen, het is wel dat je voelt hoe die vrijheid onder jouw vleugels voelt. Je kan je mee laten nemen door de wind en erop vertrouwen dat je komt waar je zijn mag.

De ander kan zie vrijheid echter als angstig ervaren. De ander wilt graag die veiligheid hebben. Die wil de kooi dichthouden, omdat er angst is dat jij wegvliegt en nooit terugkomt, terwijl dit helemaal niet jouw intentie is. Jij wilt gewoon genieten van het leven. Toch zal jij als schuldige worden aangewezen van de verandering. Jij bent de oorzaak van de onzekerheid, want de relatie zal steeds minder gaan bestaan uit zekerheid, maar uit vertrouwen en dat is heel eng voor velen. Ze vertrouwen zichzelf namelijk niet eens. Ze hebben hun leven gebouwd op jou en de relatie en staan zelf niet stevig. Terwijl jij steeds onafhankelijker wordt en zelfstandiger in het oplossen van je pijnlijke emoties. Dus dat is eng en dan krijg jij de schuld.

Ook dan kan je er nog voor kiezen om je partner gerust te stellen door te zeggen dat je dan wel jezelf vrij en authentiek voelt, maar dat dat niet betekent dat je bij de ander weg wil. Het is alleen heel belangrijk om elkaar ruimte te geven om te groeien. Heb je een dag, een weekend of een week voor jezelf nodig? Dan moet je die kunnen nemen. Wil je liever eens apart slapen omdat dat ook fijn voelt? Dan moet dat kunnen. Juist alles wat ooit die zekerheid gaf, zal nu anders zijn.

Het is jouw keuze of je dit zo wil of niet. Wil jij als schuldige gezien worden? Wil jij de ander maar blijven geruststellen? Als je partner jou ziet als de veiligheid en rots in de branding en niet op zichzelf vertrouwt, dan zal je dit moeten blijven herhalen om in verbinding te blijven.

Vaak heeft een partner de andere partner ook nodig (om welke reden dan ook. Dit is echter allemaal uit behoeftigheid en niet vanuit liefde. Niet vanuit overvloed en jij gaat wel steeds meer die overvloed ervaren. Jij wilt je vleugels spreiden. Je kan de ander niet die angsten wegnemen. Je bent niet op deze aarde om jezelf maar weg te cijferen ten behoeve van jezelf.

Als de ander die angst te eng vindt en er niet naar durft te kijken, dan zal de relatie waarschijnlijk ook niet lang (meer) standhouden. En dit is dan ook ongetwijfeld de beste uitkomst, want je voelt vanuit jezelf dat je groeit en je wilt je niet “klein” laten houden door een partner. Dat is namelijk ook een vorm van zelfafwijzing.

En hoe het ook gaat, of je blijft samen of je groeit uit elkaar, in beide gevallen helpt het jou alleen maar om jezelf steeds meer bewust te ontwikkelen.

Iris

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.