Tussen wal en schip – Keuzes maken

We komen in ons leven vaak op een punt waar we klem zitten. Je kan maar niet kiezen tussen links en rechts.

Je wilt springen naar de boot die al een stukje van de kant is, maar net als je springt overdondert de angst jou. De sprong is niet meer krachtig genoeg omdat jouw angst je tegenhoudt en je komt niet op de boot terecht, maar je hangt letterlijk tussen wal en schip.

Hoe kan dat nou? Je wilde zo graag iets, maar je durfde niet meer. Angst hield jou tegen. Misschien zei je te tegen jezelf dat je op het rechte pad moest blijven. Niet springen, maar aan die veilige wal blijven staan. We noemen het “het rechte pad”, terwijl het niks anders is dan het veilige pad.

Dat komt door dat stemmetje dat in ons zit. Dat stemmetje dat we ook wel ons ego noemen. Dat stemmetje kiest altijd voor het veilige pad, want dat is het pad van de minste afwijzing. Afwijzing van anderen. Die afwijzing is nooit fijn omdat jij je geliefd wilt voelen. En toch gebeurt er iets raars. Je blijft op het veilige pad, en dan zegt een ander stemmetje dat je een watje bent of een zeikerd. Dus het ene stemmetje behoedt jou van een keuze die je wel wilde maken, en het andere stemmetje laat jezelf slecht voelen over jezelf door de keuze die je hebt gemaakt. Je doet het dus nooit goed.

En dat komt omdat je niet in contact staat met jezelf.

Je denkt dat je aan bepaalde regels moet voldoen om jezelf goed te voelen, maar het is niks anders dan je veilig voelen.

Als je in zo’n situatie zit, dan kom je terecht in je denken. “Moet ik eerst mijn handen loslaten en ondersteboven omlaag vallen? Of moet ik eerst mijn benen loslaten en zo naar beneden donderen?” “Moet ik links of moet ik rechts?” “Moet ik het doen of moet ik het niet doen?”

En wat je uiteindelijk ook beslist, het is nooit goed. Je zal altijd blijven denken “wat als ik het andere had gekozen?”

De enige manier is om te gaan voelen. Je kan niet uit deze situatie komen door het bedenken van een oplossing of door een lijstje te gaan maken met voor -en nadelen. De enige manier is je hart te volgen en vol vertrouwen jezelf nu te laten vallen. Je zal terechtkomen zal het goed is voor jou. Je zal voelen waar je hart het snelst van gaat kloppen.

Zodra je gaat luisteren naar jezelf en je geen angst meer ervaart voor afwijzing of zelfafwijzing, zal je de volgende sprong maken vol vertrouwen.

Iris

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.