Gevoel VS Denken

Blijdschap laten we toe. Dat is een fijn gevoel, maar verdriet en angst willen we vaak niet ervaren. We drukken deze gevoelens weg of we zijn altijd druk bezig om deze gevoelens te veranderen.

Je wilt niet weten hoeveel mensen rondlopen met angsten. Angst om het niet goed genoeg te doen, angst om niet geliefd te zijn, angst voor herinneringen, angst voor de herhaling van die herinneringen en zo kan ik nog wel even doorgaan.

In de wereld waarin we leven is dit zo normaal geworden dat we niet eens weten dat we deze angsten en de daarbij behorende gevoelens wegduwen en onderdrukken. Het is echter niet zo raar dat er zoveel mensen (spier)ziektes krijgen die geen aantoonbare oorzaak hebben, of waar burn-outs en depressies steeds vaker ervaren worden. We zetten onszelf vast. Letterlijk!

We zetten ons denken aan de slag en er worden 100 redenen bedacht waarom we iets niet mogen voelen.

Gevoel is het eerste wat we ervaren van binnenuit. Je kan het ook intuïtie noemen. Gevoel is daarom ook onze kern waar we door handelen. We denken dat we soms een beslissing weloverwogen nemen door er goed over na te denken, maar dat zijn onze altijd denkende gedachtes die ons dat laten denken. 😉

Als je dan merkt dat het denken jou op een dwaalspoor zet door jouw gevoel, dan weet je eigenlijk al dat je jouw gevoelens aan het onderdrukken of aan het ontkennen bent.

We zeggen wel eens dat iets tijd nodig heeft om te slijten, maar we doen dan eigenlijk niks anders dan zoveel mogelijke gedachtes te creëren die we als een berg over het gevoel heen gooien. Hoe meer gedachtes, des te minder gevoel. Het denken verdoofd het gevoel.

Je doet dan echter niks anders dan jezelf op slot zetten. Het is een beschermmechanisme wat we ons aanleren.

Het enige wat we doen is ervoor zorgen dat we onszelf bedekken, want gevoel wilt gevoeld worden. Gevoel dat ben jij. Dat is jouw kern, hoe jij bent. Er is geen goed of fout wat gevoel betreft. Het wil alleen maar ervaren worden en niet afgewezen, niet verstopt of bedekt worden.

Hoe mooi is het als jij van binnenuit weer kan gaan schijnen?

Als jij de hele dag al denkt aan een lekker snoepje, maar iedere keer zeg je tegen jezelf dat je dat niet mag van jezelf (om welke reden dan ook), dan bouw je een spanning op. Die spanning komt na velen keren tot een uitbarsting. Zo gaat dat ook met ons gevoel. Als jij veel blijft onderdrukken, dan barst een keer die vulkaan.

Misschien verwijt je het dan aan je werk, je conflict met een instantie of een andere externe aangelegenheid. Maar als je eerlijk durft te kijken dan is het niks anders dan dat jij je eigen gevoelens onderdrukt.

Emoties die wij ervaren zijn niks anders dan gevoelens met “een verhaal”. We hebben in het verleden iets meegemaakt en nu bedenkt ons denken dat aan dat gevoel die herinnering hangt. Als de tandarts jou een keer flink pijn heeft gedaan tijdens een behandeling, dan ervaar jij waarschijnlijk telkens heel veel stress als je weer naar de tandarts moet. Gewoon omdat je denkt dat je nu weer pijn gaat ervaren. Dat is wat jouw denken jou laat ervaren. Maar waarschijnlijk weet je uit ervaring dat dit niet zo hoeft te zijn.

Emoties zijn maar emoties. Het is een gevoel. Het zijn onze gedachtes die ons vastzetten. Het zijn onze gedachtes die de verhalen verzinnen.

Je hebt alles al lang gevoeld met je gevoel voor je iets deed met je verstand. Het is daarom mooi als je naar je gevoel durft te luisteren. Dat is namelijk hoe je echt bent van binnen. Dat laat jou voelen waar jouw verlangen is. Gevoel is jouw kompas is deze wereld waar het denken het heeft overgenomen. Vertrouw op jouw kompas. Vertrouw op jezelf. Laat alles weer stromen.

Iris

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.