Is liefde houden van?

Ik hoor heel veel verhalen. Ik lees heel veel verhalen. Verhalen van mensen die in een relatie zitten. Ik vind het altijd interessant om de dynamiek “te voelen”. Ik pik dat namelijk heel snel op.

De laatste tijd komen er alleen nog maar verhalen op mijn pad van relaties waar er wel nog een “houden van” is, maar waar de liefde weg is. Nu vraag je je misschien af wat ik daarmee bedoel. Misschien denk je zelfs dat dat helemaal niet kan. Dat het één niet zonder het ander kan. Toch is er echter een heel groot verschil tussen liefde en “houden van”,

Liefde is het spel. Liefde is de wisselwerking tussen twee mensen. Liefde is wat de relatie de relatie laat zijn. Vanuit liefde ontstaat er het van houden van. Je kan voor iemand liefde voelen, maar als er geen wederzijdsheid is, dan komt het nooit tot een relatie. Liefde is geen eenrichtingsverkeer. Nu heb ik het dus niet over verliefdheid. Dat is weer iets anders.

Ik kan naar mijn ex-vriend kijken en diep intens het gevoel hebben dat ik van hem hou, echter is er geen liefde meer tussen ons. Dat spel hebben we gespeeld. Er is geen aantrekking meer. Wat we ooit in elkaar zagen is weg.

Houden van is een diep en intens gevoel. Er hoeft echter geen liefde (meer) te zijn om van iemand te houden.

Helaas leven veel mensen in een relatie waar wel het houden van is, maar waar de liefde op is. Vaak wordt dit met elkaar verwart of er wordt gedacht dat houden van de top van alles is. Maar zonder liefde is de relatie dood. Dan is er een mooi omhulsel, maar van binnen is het donker, koud en kil. Door het gevoel van houden van wordt er echter gedacht dat het van binnen wel nog leeft.
Van de buitenkant kan je het echt zien als iets moois.Iets wat je misschien altijd wilde hebben en omdat je van elkaar houdt, zie je de kille binnenkant niet.

Houden van is een gevoel dat van binnenuit komt. Houden van is niet een ruilmiddel. Het is niet dat ik van jou hou, pas nadat jij van mij houdt. Toch stellen we ons in het begin van de relatie pas echt open als we weten dat de ander ook echt gevoelens voor jou heeft.

Vaak is de relatie een hele mooie samenwerking, maar die samenwerking moet altijd blijven draaien, want als alles tot stilstand komt, dan ga je pas ervaren waar je in zit. Dan voel je de leegte. Dus we blijven druk en als het even niet druk is, dan komt er wel een manier om druk te zijn.

Mensen blijven vaak bij elkaar door dat houden van, maar de relatie bevat vaak geen liefde meer. Bij ieder telefoongesprek wordt er standaard gezegd: ik hou van jou. Bij ieder afscheid is er die kus. Meningsloos. Gewoon omdat het zo’n gewoonte is. Iedere avond ben je samen, maar ieder met zijn telefoon in de hand. Twee keer in de week is er seks, meer om elkaar gerust te stellen. Je laat elkaar vrij, maar meer omdat jij dan ook zonder schuld weg kan zijn, dan omdat je het echt vanuit liefde doet.

MAAR WE HOUDEN TOCH VAN ELKAAR! Wordt er dan gezegd.

Twee levens zijn één geworden en dat is dan de ultieme relatie. Alles is samen, behalve de liefde. Is dat wat er wordt bedoeld met het hebben van een relatie?

Heb jij iedere dag lief? Niet gisteren, niet morgen, maar vandaag. Sta jij iedere dag open voor jouw partner of zijn er toch wat muurtjes opgebouwd? Deel je alles of hoeft de ander niet alles te weten? Denk je: “Wat fijn dat hij/zij van mij is” of kijk je naar de ander en voel je je bevoorrecht omdat je iedere dag voor elkaar kiest vanuit liefde?

Ik heb lief
Ik lief jou
Ik heb je lief

Iris

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.