Als je een gevoelsmens bent

Als je een gevoelig mens bent, dan voel je de emoties van anderen heel diep. Je voelt achter de woorden. Je kan horen wat er niet wordt gezegd. Je voelt, wat anderen niet voelen. Je ziet wat anderen niet zien.

Dit is een hele mooie gave, en toch kan je het ervaren als een last. Je wilt de ander zo graag redden door iets te laten zien, door dingen duidelijk te willen maken, en dat kost heel veel energie.

Soms voel je je leeggezogen. Soms zou je het niet allemaal willen “zien”. Je weet hoe mooi alles kan zijn en daarom wil je ook graag anderen helpen. “Zo ben je nu eenmaal”.

Ik begrijp dit als geen ander, maar je bent niet eenmaal zo. Je HEBT deze gave. Het is geen last.

Het kost jezelf al veel energie om te leren vliegen. Als je dan ook nog eens iemand anders laat uitrusten op jouw vleugels, dan kost het jou heel veel moeite om in de lucht te blijven.

Als je iedereen wilt blijven “redden” dan val jezelf op een gegeven moment omlaag van uitputting.

Jij hoeft die leegte bij een ander niet op te vullen. Je kan niet voor iedereen een verzorger zijn. Iedereen mag leren om zelf te vliegen. Je kan er wel gewoon voor de ander zijn, maar je hoeft niet altijd iets te doen met de emoties die je bij anderen voelt.

Het begint met werken aan jezelf, want soms is het willen helpen ook een vlucht om niet naar jezelf te kijken. Het is makkelijker om met de ander bezig te zijn, dan met jezelf. En als je niet bij jezelf kan blijven, dan laat jij je al snel over je grenzen heen gaan. Dus het kan een hele uitdaging zijn…

Het is een lastige weg als je meeleeft en de pijn en het verdriet van een ander kan voelen. Maar blijf bij jezelf. De ander kan alleen zelf hoog vliegen door het zelf te leren. Niet door mee te zweven op jouw vleugels. En als dat lukt, hoe mooi is het dan om samen hoog door de lucht te zweven. In alle vrijheid, in alle openheid, in verbinding zonder elkaar te verzwaren.

So take these broken wings
And learn to fly again
Learn to live so free
When we hear the voices sing
The book of love will open up
And let us in

Take these broken wings
You’ve got to learn to fly, learn to live, love so free
When we hear the voices sing
The book of love will open up and let us in yeah, yeah

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.