Egoïstisch of zelfliefde

Het gaat om JOU. Ga JEZELF lief hebben. Er is niemand belangrijker dan JIJ!

Dit zijn zinnetjes die je steeds vaker leest of hoort. Het is ook wat ik regelmatig schrijf en deel.

Maar Iris, is dat niet erg egoïstisch? Als ik een relatie aanga, dan doe ik dat toch ook met een ander? Dan kan ik toch niet alleen aan mezelf denken?”

 

Deze vraag “klopt” in de zin van… We hebben dit altijd zo geleerd. We houden hier zo sterk aan vast, dat we onszelf letterlijk wegcijferen voor anderen. We vinden het maar wat lastig om onszelf voorop te zetten.

Denk je dat er een stevige fundering kan zijn, als jijzelf niet sterk in je schoenen staat? Denk je dat de fundering diep gaat als jij jezelf niet kan zijn?

Het is niet egoïstisch als jij zo erg van jezelf houdt dat je niemand anders nodig hebt. Het is niet egoïstisch om te kiezen voor jezelf, want zonder jezelf is er geen verbinding.

Juist door van jezelf te houden en jezelf lief te hebben en dus ook voor jezelf te kiezen, kan je de diepte ingaan. Je kan dan vanuit je eigen liefde een verbinding aangaan en niet de liefde nodig hebben. Je weet dan dat je je eigen fundering hebt gemaakt en dat je best kan leven zonder die ander. Alleen je kiest er heel bewust voor om bij die ander te zijn… met het besef dat niks voor altijd is.

Je hebt de liefde niet nodig, maar je voelt de liefde in jezelf en je kan het zo delen. Juist door jezelf lief te hebben, kan je onvoorwaardelijk de ander liefhebben. Als jij jezelf niet belangrijk vind, dan zal je altijd de liefde van de ander nodig hebben om je belangrijk te vinden.

Dus juist door aan jezelf te denken, kan je de ander liefde vanuit jezelf geven.

Van behoeftigheid naar overvloed!

Iris

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.