Als je teveel bent

Een ontmoeting is een samenkomst van energie. Als die energie hetzelfde is, dan ervaar je een enorme aantrekkingskracht. Het overdonderd je. Het voelt zo fijn dat jij jezelf kan zijn. Je hoeft je niet te beschermen. Je staat open voor die ander, en de ander voor jou. Het is zo mooi en zo krachtig… maar… ook zo confronterend! De energie dringt door in alle lagen tot diep in je kern. Als je dan samen bent, dan kan dit zo heftig zijn, dat het ook teveel kan zijn. Alles wordt namelijk aangeraakt. Het fijne gevoel, maar ook innerlijke pijnen. Angst speelt op. Angst dat je teveel bent, angst dat je te min kan zijn, angst om alles te verliezen, angst om weer gekwetst te worden. Dan kan de energie teveel zijn. Dan begint het spel van het aantrekken en het afstoten. Je wilt dat intense gevoel ervaren, maar je wilt niet jouw eigen pijnen voelen.

 

Je voelt liefde, en omdat je “openstaat” voor elkaar, kan ook alle liefde en licht op elkaar schijnen. Jouw energie dringt diep door tot de ziel van de ander, en hierdoor schijnt jouw licht ook op de nog donkere hoeken. De hoeken waar angsten liggen opgeslagen. Als dit teveel angst en pijn oproept dan wordt je afgestoten of je wordt altijd op veilige afstand gehouden. Je kan op fysieke afstand worden gehouden, terwijl er wel heel veel aantrekking is. Of je komt vaker samen, maar emotioneel loop je telkens tegen een muur.

Door de angst van de ander wordt je geraakt in je eigen wond. De wond van afwijzing. De “waarom” vragen spelen op. De hele dag ben je ermee bezig. De hele dag ben je bezig met de ander, terwijl het om jezelf gaat.

Je komt beide niet los. De verbinding is zo diep en intens dat je er toch telkens door wordt aangetrokken.

Maar hoe helder en mooi jouw licht ook schijnt, je wordt zelf niet in dat licht gezet. Je wordt schuil gehouden in het donker. Je leeft in de schaduw bij de angst van de ander. Je laat dit toe, want je leeft liever in de schaduw, dan telkens die afwijzing te voelen.

Dit is het punt waar jij kan beginnen met jouw bewustwordingspad. Je kan deze afwijzing gaan gebruiken om wakker te worden. De afwijzing is niet persoonlijk. Besef dat goed. Er is liefde, er is heel veel liefde. Er is teveel liefde…. Voor nu…

De liefde kan zo diep gaan, dat het de angst aanraakt. De angst die altijd zo goed verborgen is gebleven. Jij met al jouw licht en liefde weet deze plekken feilloos te vinden. Je bent deze man niet tegengekomen om hem gerust te stellen zoals in een fijne relatie. Je bent er om hem bewust te laten worden. Je bent er niet om hem te fixen, maar om hem wakker te kussen. Én je mag je eigen angst voor afwijzing doorvoelen.

Je kan een relatie blijven vinden waar je wordt gerustgesteld, maar nu is het tijd om pijnen te doorvoelen. Doorvoelen zodat je samen kan gaan groeien.

Als de ander wegrent en jou afstoot, dan kan het zijn dat de ander nog niet klaar is voor deze reis. Misschien is liefde niet zijn eerste prioriteit. Misschien wilt hij liever die rustige en fijne relatie waarin hij wordt gerustgesteld. Een relatie die meer praktisch dan bewust is.

Het kan zijn dat deze man het persoonlijk neemt als hij iemand loslaat. Hij voelt zich schuldig. Hij kan angst hebben om alleen te komen staan. Waarschijnlijk heeft hij dit nooit geleerd. Hij heeft zelf ook diepe angst om afgewezen te worden. Het heeft niks te maken met jou. Jij raakt alleen die diepe angsten en pijnen aan door al jouw licht in het donker.

Hij kan het niet aan om alles in één keer te verwerken. Jij bent de oceaan, terwijl hij alleen nog maar weet wat pootjebaden is.
Je bent niet net niet genoeg. Je bent teveel. Je bent te licht en te helder. En dat roept de angst op.

Echte liefde is geen makkelijke weg. Het is niet die rustige rivier. Het is juist elkaar aanraken waar het pijn doet en zo leren de mooiste versie van jezelf te worden. Het is soms verdrinken in de woeste golven, en niet iedereen is bereid om kopje onder te gaan. De angst is nog te groot dat ze het niet zullen overleven.

Leer daarom jezelf lief te hebben op afstand van die diepe liefde, van die mooie geliefde. Het is geen sprookje (geweest). Het is echt. Juist DIT is echt.

Iris

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.