Ik heb geen oordeel

Vanmorgen deelde ik het bericht Drie is één teveel. Er komt nog een vervolg. Namelijk drie is twee teveel Maar dat terzijde.
Nu zag ik dat dit bericht in meerdere groepen werd gedeeld. Dat is natuurlijk erg mooi. Het voelt toch dat ik hier iets meer over wil delen.

Laat me ten eerste duidelijk zijn dat ik geen oordeel heb. Ik ben ook in een relatie niet eerlijk geweest. Ik weet uit eigen ervaring hoe je vast kan houden aan wat je hebt. Ik weet hoe je het goedpraat met jezelf. Ik weet ook dat je echt van je partner kan houden, maar je hebt angst voor de gevolgen als je het deelt. Je zal niet begrepen worden, met alle gevolgen van dien. Jij wordt de boosdoener van een pijnlijke situatie en dat wil je niet. Je wilt niet alleen komen te staan, je wilt niemand pijn doen, je wilt je gewoon geliefd voelen en dat is in die situatie helemaal voor elkaar. Je hebt het goed thuis en je hebt een stuk spanning erbuiten.

Let wel, dit is hoe ik er toen over dacht. Op dat punt in mijn leven. Toen ik daarna mezelf van heel veel zaken bewust ben geworden, denk ik er heel anders over.
Op dat punt voelde het soms zelfs helemaal niet alsof ik iets verkeerd deed. Het ging in mijn relatie juist veel beter. Ik bloeide weer op. Je ziet het echt als een win – win situatie.

Drie is zelfs niet één teveel. Liefde is oneindig. Liefde is niet iets zoals wij het zien. 1 op 1. Dat is het beeld wat wij ervan gemaakt hebben. Liefde kan je op zoveel manier ervaren. Liefde is niet samenwonen in één huis met elkaar. Liefde is wat je er zelf van maakt. Het gaat om het gevoel, net om wat je doet of hoe je het doet. Dus misschien kan je ook liefde voelen voor meerdere mensen.

Waar mijn blog over ging was de angst. De angst om te delen. Zelfs met de partner waar we van zeggen te houden. Is dat liefde? Of is dat degene beschermen? Of is dat jezelf beschermen zodat je al je luxe, veiligheid en geborgenheid niet kwijtraakt?

We denken in die hokjes. We vinden dat iemand van ons is. We hebben recht op de ander. Liefde is echter geen bezit.

Deel wat er in je speelt. Deel wat je is overkomen. Ik heb het niet gedeeld, en toch was de relatie vlak erna voorbij. Toen ben ik pas gaan groeien. Toen ik eindelijk los was van alles, zag ik dat het tijd was om naar mezelf te gaan kijken. Als ik in de relatie was gebleven, dan was die wel oké geweest, maar nooit echt zoals ik nu kan ervaren. Het diepe gevoel van liefde. Eigenliefde. En die eigenliefde kan je dan delen i.p.v. proberen te krijgen door vast te houden en leven in een schijnwerkelijkheid.

Nu weet ik ook dat ik dit wil in een relatie. De ander hoeft niks te verzwijgen zodat ik mij veilig voel. Ik kan mezelf dragen. Let wel dat liefde geen vrijblijvendheid is. Wil je lekker rondscharrelen om het maar eens zo te zeggen, dan mag dat, maar dat is geen liefde. Dat is vrijblijvendheid.

Vrijheid is elkaar niet claimen, maar wel eerlijk zijn. Ieder neemt verantwoording voor zijn/ haar eigen gevoelens. Zo kan je leren. Zo kan je groeien. En ja, zo kan je samen sterker worden. Ieder apart en toch samen. Dat is wat liefde is. Niet de ander beschermen. Niet weglopen voor je eigen verlatingsangst.
Ik zag het toen ook niet zo. Soms heb je iets of iemand nodig die jou de goede richting opstuurt.

Iris

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.