Het verbreken van een relatie. Dat doe je toch niet?!

Naar aanleiding van mijn vorige blog (comfortzone) kreeg ik een opmerking.

En toch vind ik dat steeds meer mensen veel te snel weglopen uit een relatie en uit een gezin..

Ik begrijp deze opmerking. Meestal zegt deze opmerking dat jezelf bent verlaten door iemand die koos voor een ander pad. Je bent gekwetst geworden. Je bent geraakt in al jouw pijnlijke gevoelens. De ander kreeg de schuld van al deze gevoelens en emoties. Begrijpelijk, dat is namelijk zoals ons ego werkt. Toch is dit juist zo’n mooi moment om te gaan leren. Te gaan leren om die pijnlijke gevoelens toe te laten en ze niet weg te willen duwen. Je kan ze niet willen voelen. Je kan ze wegdrinken, je kan vluchten in je werk, je aanmelden op een datingapp of zelfs je heil zoeken in een verslavend middel. Terwijl eigenlijk alles was je doet een verslaving is. Je wilt namelijk van je pijnlijke gevoel af, daarvoor gebruik je iets, en door het gebruik voel je je weer ellendig omdat je weet dat het niet goed is. Zie je het patroon?

Dan kan iemand jou wel helpen om uit die verslaving te komen, maar je zal toch zelf jouw gevoel mogen toelaten.
Dus door op zo’n moment juist die gevoelens toe te laten en er naar te kijken waarom jij zo geraakt wordt, kan je meer in contact komen met jezelf i.p.v. weg te lopen voor jezelf.

We beginnen een relatie vaak vanuit een behoefte. We voelen ons alleen, het is wel weer tijd voor een relatie. Het zou wel weer fijn zijn om iemand tegen te komen waar je liefde mee kan delen enz. enz. Je hoeft nog niet eens echt op zoek te zijn, maar je bent er wel mee bezig. Als we dan iemand tegenkomen, dan wordt die behoefte al snel opgevuld als “de klik” er is. Daarmee bedoel ik als het allemaal in balans is. Jouw wensen komen overeen met die van de ander. Waarschijnlijk heb je hetzelfde meegemaakt enz. Die behoefte laten wij opvullen door onze partner. Dit is bijna nooit bewust omdat het zo natuurlijk voelt. Dit zorgt er wel voor dat je lekker zit in die comfortzone (want jij doet precies hetzelfde bij jouw partner), maar je groeit niet. Je staat stil als mens. Je zorgt voor elkaar als het ware zoals in een ouder / kind relatie.

De echte verbinding met onszelf zijn we kwijt of is zelfs nog nooit ervaren. Meestal ga je dit pas voelen als jouw leven in een crisis komt. Dan ga je op zoek naar antwoorden. Soms verval je dus in een verslaving en soms ga je ook echt op zoek naar het antwoord achter de crisis.

Natuurlijk is het fijn als jij jouw zoektocht kan delen met jouw partner, maar ten eerste zit hier al heel veel angst op. Je durft het niet te delen. Tevens is een crisis al een moeilijk moment om open te blijven staan als je dit niet hebt geleerd. Hoeveel reageren dan vanuit angst en kunnen het niet aan als dat comfortabel leventje wordt verstoord?

Een relatie verbreken doe je ook niet zomaar. Vaak praat je het ook eerst nog eens goed met jezelf als je iets anders voelt van binnen. Door alle redenen die ik in de vorige blog heb benoemd en dan ook de zakelijke stukken. Maar je komt op een gegeven moment op een punt dat jouw innerlijke stem begint te schreeuwen.

Het klinkt dan hard, maar loslaten heeft niks te maken met geen liefde voelen voor de ander. Je ervaart een ander gevoel van binnen. Je voelt een ander soort liefde. Het heeft te maken met liefde voelen voor jezelf. Er is niemand zo belangrijk op deze wereld dan jezelf. Uit elkaar gaan kan zelfs veel meer plezier geven tussen beide partners. Je gaat namelijk jezelf vinden en dat is zo’n verschil met gevonden willen worden door een ander. Door onze visie die we hebben hoe een relatie hoort te zijn, zien we uit elkaar gaan echter nooit als een oplossing, maar als een eigen falen. Een mislukking.

Als je hebt mogen leren van een relatie wat er te leren viel, dan mag je gaan. Niet uit vrijblijvendheid, maar uit liefde. Ik heb het dus echt niet over die losse relaties, laat me dat even duidelijk zijn.

We houden vaak teveel vast aan een beeld en denken dat dat ons geluk is.

Juist als je gaat leren na een breuk, dan kan je daarna in zo’n mooie verbinding terecht komen waar je gewoon zoveel vrijheid ervaart dat je alles in overvloed kan blijven delen. Dan zal een crisis ook niet leiden tot een breuk, maar tot groei van jezelf en door jezelf.

Waarom hebben we zo’n negatief beeld over het verbreken van een relatie? Omdat we zo zijn opgegroeid, Al levens lang is ons geleerd dat twee mensen samenkomen en dan ook samen horen te blijven. Als we veel voor elkaar over hadden, dan was het liefde. Dat is onze visie, ons aangeleerd beeld. Maar wat als 2000 jaar geleden iedereen gewoon alleen was blijven wonen en de liefde had gedeeld die ze hadden met degene waar een mooie verbinding mee was? En nee, niet alleen seksueel, maar ook emotioneel. Als niemand het woord trouwen had uitgevonden… Of als we een ceremonie hadden geleerd om trouw te blijven aan onszelf en niet aan een ander, dan was ons beeld over relatie heel anders geweest. Dus wat is goed en wat is fout?

Velen zien “opgeven” als niet goed genoeg zijn. Zwakheid. Maar geloof mij, om die stap te zetten is heel veel kracht nodig. Je stopt namelijk niet omdat je geen liefde meer voelt, je stopt omdat je merkt dat er meer is. En dat is niet liefde voor een ander, maar liefde voor jezelf. Dat is iets wat we nooit hebben geleerd. Dus dan begint het proces van onthechten. Daarom is het beëindigen van een relatie ook zo pijnlijk. Je moet echt letterlijk loskomen van alle oude ideeën en patronen. Soms voelt dit zo beangstigend dat je weer terug gaat naar het vertrouwde. Om welke reden zit je in de relatie? Is het geluk of comfort?

Leven is bewegen. Leven is leren. Leven is groeien. Vertrouw op het leven.

Iris

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.