Woorden, een paar simpele woorden

Woorden. We zeggen zoveel woorden.
Als we klein zijn leren we praten. Wat is het dan heerlijk om je verstaanbaar te kunnen maken en dat mensen begrijpen wat je bedoelt. Je papa en mama begrijpen je. Je kunt zeggen dat je honger hebt in plaats van dit duidelijk te maken door te huilen.

Maar woorden worden ook tegen ons gezegd. Ze kunnen als een stormvloed over ons heen vallen. Als we klein zijn, zijn het meestal lieve woorden. Worden we ouder dan wordt ons met die woorden duidelijk gemaakt wat we wel en wat we niet mogen. We kunnen straf opgelegd krijgen met woorden. We kunnen geliefkoosd worden met woorden, maar we kunnen ook verneder worden met woorden. We kunnen uitgescholden worden met woorden. We kunnen gekleineerd worden met woorden.
We kunnen ook opgebeurd worden door woorden. Of iemand kan ons troosten met woorden.
Maar je kan ook emotioneel beschadigd raken door woorden.
Je kunt van kleins af aan woorden te horen krijgen die jou kwetsen, die jou persoonlijkheid kleineren. Je kunt telkens opnieuw te horen krijgen dat je niet goed genoeg bent, dat je broer of zus beter is, dat het jouw schuld is dat… Dat jij nooit goed genoeg zult zijn voor…

En dan wil je je hele leven bewijzen dat jij wel goed genoeg bent, dat het niet jouw schuld is. Je bent dan je hele leven bezig om je te bewijzen tegenover iemand anders. Je kan heel je leven blijven weglopen voor die gevoelens.


Als het je lukt om succesvol te zijn, om een gezin te stichten, om een eigen bedrijf te hebben, om beter te zijn dan je broer, om je emoties weg te duwen, als dat allemaal is gelukt… Waar sta JIJ dan nog?
Sta je dan in je eigen leven of in het leven van anderen?
Als je jong bent kun je je niet afschermen voor woorden. Je kan niet weglopen, je kan  niet vluchten.

Woorden. Een paar simpele woorden… Ze kunnen zoveel impact hebben op iemands leven. Gebruik woorden verstandig. Heb iemand lief met woorden. Heb je kind(eren) lief met woorden. Heb lief!

Iris
Geschreven op  14-04-2016

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.