Wat is nou liefde?

Wat is nou liefde? Ik zeg wel eens vaker in een blog: “We denken dat dat liefde is”. Ik besef me maar al te goed dat we dit inderdaad ook zo denken. Het is allemaal zo vanzelfsprekend. Ook ik dacht nog niet zo lang geleden zo. Ik had het namelijk nog nooit anders gezien. We denken altijd dat dat mooie gevoel wat je voelt als je liefde ervaart, dat dat door die ander komt. Die ander laat jou zweven. Die ander geeft jou liefde. Heel begrijpelijk, want je ervaart pas dat gevoel als je in contact staat met die ander. Maar wat als ik zeg dat je dat gevoel ervaart door het mooiste mens op deze aarde… JEZELF?! Kom, we gaan eens een wandeling nemen over het pad dat liefde heet. Wandel je mee?

 

Liefde heb je ook als je geen relatie hebt. Liefde is wat we zijn! Liefde ben je. Alleen weten we vaak niet wie we zijn. Daarom projecteren we dat altijd op iemand anders. Projectie is dat we het gevoel of de emotie die we ervaren, aan de ander tegenover ons koppelen en niet dat gevoel of die emotie vanuit onszelf denken te ervaren. We hebben daarom het beeld dat liefde altijd van een ander afkomt en voor een ander moet zijn. We denken dus inderdaad dat we iemand anders nodig moeten hebben om liefde te ervaren.

Dit komt weer door ons ego. We staan niet in contact met onszelf. Ons goed voelen doen we pas als het ons lukt om een leuke partner te hebben. Of natuurlijk als alles meezit in ons leven. Als we een leuke baan hebben, een huis, succes, geld, gezonde kinderen, die mooie auto. Zit het soms tegen op een bepaald gebied, dan voel jij je ook minder gelukkig of misschien wel minder succesvol en schaam je je hier voor. Dus die omstandigheden (die buiten onszelf liggen) geven ons het gevoel of we geslaagd of mislukt zijn.

Ego kijkt dus altijd in de toekomst. Het is als een worst die voor je neus bungelt. Pas als je die omstandigheden hebt bereikt of die liefde hebt gevonden, dan zal jij je volgens het ego goed voelen. Dit is een verkramping van jouw eigen geest. Je voelt je verkrampt, je moet dat bereiken. Je bent altijd bezig om dat te krijgen zeg maar. Die verkramping zal pas vrij voelen als jij eindelijk die persoon hebt gevonden of zit in die fijne situatie.

Door die verkramping, kan alles in jezelf niet stromen. Als iets niet kan stromen, dan komt dat door een opstopping. Dat weten we allemaal. Het water door een slang stroomt niet als die wordt dichtgeknepen. Ego is eigenlijk niks anders dan een hand die iets dichtknijpt, maar dan in jouw geest. Het voelt als een verkramping. Het voelt niet fijn.

Als ego succes heeft, dus aan die voorwaarden in de toekomst en buiten zichzelf heeft voldaan, dan ontspant die verkramping even. Dan ervaar je dus liefde verbondenheid, eigenwaarde. Vandaar ook dat het lijkt dat liefde en eigenwaarde komt door die ander of door die omstandigheid. Je voelt je pas opgelucht als je dat hebt gevonden of ervaren,

Liefde zit in onszelf. Alleen wij staan niet in contact met onszelf. We kijken altijd naar die worst en niet naar binnen. Altijd dat najagen en als we het dan eindelijk hebben dan is dat geluk maar tijdelijk. Dat is ons huis gewoon een huis, die auto wordt na een half jaar niet meer dagelijks gepoetst. Die baan heeft ook weer zijn mindere kanten en die geliefde… Die is vertrouwd en lief, maar dat diepe gevoel van liefde stroomt al niet meer.

Liefde is iets wat we niet hoeven te krijgen of te geven. Liefde is niet voort wat, hoort wat en zeker niet vanzelfsprekend. Liefde voel je in jezelf branden. Als jij naar jezelf gaat kijken dan blijft het stromen in jezelf en ga je ook vanuit liefde delen. Niet omdat jij jouw partner nodig hebt of angst hebt om de ander te verliezen. Zolang je het niet buiten jezelf om gaat zoeken, ervaar je geen verkramping. Dan kan je het delen vanuit jezelf zonder het terug te hoeven krijgen. Je ervaart dan geluk zonder dat je eerst die omstandigheden nodig hebt. Je gaat merken dat jij alles al bent. Dat is liefde. Dat brandend vuur in jezelf voor jezelf en door jezelf. En soms heb je iemand nodig die jou die weg wijst…

Iris

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.