Iets niet delen is de ander beschermen… Toch?

Je doet het snel… Iets verzwijgen voor iemand die je net hebt leren kennen, maar ook als je al in een relatie zit. Je vindt het niet nodig dat de (potentiële) partner weet dat jij iets onderneemt met iemand van het andere geslacht. Degene waar jij iets mee onderneemt is gewoon een goede vriend of vriendin. Het stelt niks voor. Toch kan je dit niet voor altijd verzwijgen. Of je moet altijd iets in het geheim doen, of je laat die goede vriend / vriendin langzaam vallen. Het is zo lastig als je het één keer hebt verzwegen, om daarna eerlijk te zijn. Juist door het te verzwijgen, geef je aan dat het voor jou belangrijk is. Iets verzwijgen in het begin van de relatie is een leugen, waar geen andere uitweg in is dan te blijven liegen en je niet leeft in je eigen werkelijkheid.

 

Ook kan het voorkomen dat je juist voor jouw (aanstaande potentiële) partner iets niet doet, wat eigenlijk wel op je eigen planning stond. Je had iets gepland voor je de ander leerde kennen. Je had je er al op verheugd om samen met een goede vriend / vriendin een paar dagen weg te gaan, of je wilde iets anders al een hele tijd doen, maar je zegt het af. Je vertelt jouw (potentiële) partner niet hierover omdat je het toch voor hem/haar hebt afgezegd. Je maakt jouw keuze omdat je denkt dat jouw (potentiële) partner het niet leuk zal vinden als jij dat zou doen. Het klopt dat dit vaak het geval is. We vinden het eng als onze partner contact heeft met iemand anders, alleen is dat niet jouw angst. Jij denkt dat je die angst wegneemt door jouw planning te veranderen, maar het is een tijdelijke oplossing. Wil jij jouw partner blijven geruststellen, dan zal je nooit meer iets alleen kunnen ondernemen met of zonder iemand anders (van het andere geslacht). Je zal dus jezelf dingen ontzeggen wat je wel graag zou willen. De bekende compromissen sluiten.

Jij ontneemt met deze keuze niet alleen jouw eigen plezier, je ontneemt jouw (potentiële) partner de vrijheid om zelf te voelen wat het met hem / haar doet.

Als het daten wel tot een relatie leidt of jouw relatie blijft goed, dan denk je al gauw dat je de goede keuze hebt gemaakt (en je stelt jezelf gerust) Mocht het echter niks worden, dan vindt je jezelf misschien stom dat je jouw plan had afgezegd.

We verzwijgen al gauw iets (ook als je al in een relatie zit), omdat je angst hebt dat de ander het niet waardeert of fijn zou vinden. Je wilt de ander beschermen door niet eerlijk tegen jezelf en de ander te zijn. Besef dat jij niet de ander kan beschermen tegen onplezierige gevoelens door jezelf het plezier te ontnemen. Je begint al gelijk met jezelf weg te cijferen en dit is een cirkel waar je niet gauw uitkomt.

Als je de relatie begint in alle openheid en eerlijkheid, dan weet je waar je aan toe bent. Je blijft bij jezelf en je zal merken dat openheid en eerlijkheid alleen maar mooie deel -en leermomenten zullen zijn. Voor jezelf en voor je (potentiële) partner.

Iris

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.