Een begin hoeft geen einde te zijn

We kennen de bekende traditie van het trouwen als we zeggen elkaar trouw te blijven. Toch kan er in je leven iets veranderen waardoor je een ander weg op wilt gaan. Je wilt jezelf gaan ontdekken of de lessen met elkaar zijn gewoon geleerd. Het is tijd voor een nieuw hoofdstuk. Alleen in onze samenleving is dat nog zo “raar”.  Je denkt dat als je eenmaal hebt gekozen dat dat het is. En hoe fijn het soms ook voelt, soms heeft het universum iets anders met jouw voor dan wat jij had bedacht.

Als jij en je partner er niet tegen te hoeven verzetten, hoe moedig is het dan om dit ook te vieren met een mooie ceremonie. Een ceremonie uit liefde voor elkaar. Vaak is een echtscheiding heel pijnlijk. Onze eigen pijnlijke gevoelens worden aangeraakt. We geven de ander de schuld en we raken verstrikt in angst, boosheid, eenzaamheid en verdriet. Maar hoe mooi is het om elkaar in liefde te kunnen laten gaan? Het verdriet zal er zeker wel zijn, maar niet meer de verwijten, de afgunst en de woede. Toen ik deze video zag wist ik dat dit juist liefde was. Neem deze boodschap mee als je ergens zit en je voelt je leeg of als je twijfelt met wat je voelt. Deze blog heb ik geschreven naar aanleiding van de video, naar aanleiding van mijn eigen leven, naar aanleiding van een verhaal wat ik heb gehoord, naar aanleiding van de schuld die ik heb ervaren en wat nog niet meer. Maar dit mag. Uit elkaar gaan mag!

Een begin hoeft geen einde te zijn en een einde is weer een nieuw begin!

 

Je ontmoet mensen voor een reden. Sommige mensen passeren, anderen lopen een tijdje met je mee, en sommigen “blijven”. Elke ontmoeting is er niet voor niks. Sommigen zijn een spiegel, anderen helen jou. Je leert. Als de reden van de ontmoeting voorbij is, dan is het soms heel lastig om los te laten. Je hebt geleerd, je bent geheeld, maar vaak ben je zo met elkaar verweven geraakt dat je afhankelijk bent geworden van elkaar. Ik ga nu even geen onderscheid maken tussen een vriendschap of een relatie. Beide kan soms zwaar vallen. Alleen bij een liefdesrelatie is er ook sprake van een andere vorm van samenzijn en dat is vaak lastiger. We hebben het idee dat een relatie voor altijd moet zijn. “En ze leefden nog lang en gelukkig”. Dat sprookje is ons duizend keer verteld.

Maar de reden kan klaar zijn en dan blijft er eigenlijk nog maar een stuk vasthouden over. Vasthouden aan dat vage gevoel van diepe liefde. De buitenkant is vaak ontzettend mooi met alles wat je samen hebt opgebouwd, maar het omhulsel is leeg.

Door die heling of die spiegeling ben jij stappen gaan zetten in het leven. Leven is bewegen en dat ben je gaan doen. Je bent steeds meer je eigen hart gaan volgen, maar anderen kunnen stil zijn blijven staan. Je partner kan vast blijven houden aan die verhalen uit het verleden, angst hebben voor verandering en dus vast blijven houden aan oude patronen en beperkende gedachten.

Ergens voelt jouw leven ook nog fijn. Het is vertrouwd. Je hebt samen een leuke vriendengroep, je voelt je thuis waar je woont. Je hebt een fijne basis voor je kinderen. Maar als jij verder wilt gaan lopen en iemand anders trapt op de rem dan kost jou dit heel veel energie. Je kan je blind blijven staren op dat mooi omhulsel en hopen dat de inhoud terug komt. Je kan je schuldig gaan voelen dat je verder loopt. Je kan ook willen dat de ander met jou meeloopt. Je wilt samen meer inhoud. Begrijp echter dat niet iedereen dit kan of wilt. En besef dan ook dat iedereen het recht heeft op zijn eigen leven.

Misschien ga je wel twijfelen aan je eigen weg. Je moet je niet aanstellen. Overal is wel iets. Je moet gewoon genoegen nemen met wat je hebt. Wat maak je het jezelf toch lastig.

Je ego zal hard gaan schreeuwen en het is dan lastig om te luisteren naar je ziel. Je kan je heel erg schuldig gaan voelen. Je gaat je schamen en daar schaam je je dan weer voor.

We denken dat als iemand onze diepe kern laat zien of als iemand ons helpt en we hierdoor liefde gaan voelen, dat we dan die liefde moeten binden. Is dit echter echte liefde of dankbaarheid? Voelen we ons heel erg veilig en geeft de ander ons het idee om nooit meer weg te gaan? Dit gevoel van veiligheid is zo belangrijk dat we van die gevoelens onvoorwaardelijke liefde al vaak liefde met voorwaarden maken. We maken concessies met onszelf voor een “goede” relatie.

Maar als de lessen zijn geleerd en we niet meer samen kunnen groeien? Dan mag je verder gaan. Misschien ben jij de reddende engel geweest, misschien heb jij een mooi mensje op aarde mogen zetten, misschien heb jij de ander mooie inzichten mogen geven, maar je mag loslaten.

Als de lessen zijn geleerd dan mag je blijven. Blijven voor al die dingen die we een goede relatie noemen. Echter zal jij dan niet meer kunnen groeien, net zo min als jouw partner. Jouw ziel roept niet voor niks. Het universum heeft niet voor niks een weg uitgestippeld.

Bewustwording gaat over jezelf en als jij iets in jou verandert, verandert jouw buitenwereld ook. Je gaat merken dat oordelen en roddelen niet meer bij jou past. De ellende bespreken van de dag ook niet en je gaat merken dat je niet meer wilt dat de ander verandert, maar dat je echt ZELF wilt veranderen.

Je zal gaan merken dat iemand anders niks kan veranderen, als het niet van binnenuit gevoeld wordt.

Onvoorwaardelijke liefde is de ander dan ook niet veroordelen als de ander niet mee wilt of kan op jouw bewustwordingspad.
Onvoorwaardelijk liefde is ook liefde voor de ander blijven voelen ook al merk je dat de relatie verandert.

Soms is de les geleerd. Soms is de opdracht die je samen had klaar. Je mag dan kijken of je samen verder wilt gaan of toch apart.

Dit kost heel veel moed en vertrouwen. Soms ook heel veel kracht omdat die vrijheid vaak anders wordt gezien (door anderen uiteraard). Blijf luisteren naar dat stemmetje in jou en durf jouw gevoel met liefde uit te spreken. Zonder oordelen of veroordelen.
Vertel jouw waarheid vanuit jouw hart en je zal de ander in zijn of haar waarheid raken.

Hoe mooi is het dan om vanuit liefde ieder zijn eigen weg te gaan. Zonder strijd, zonder afgunst. Zeker zal het niet zonder emoties gaan. Je hebt toch een hele tijd met elkaar samen geleefd. Juist door je niet af te sluiten en de ander de schuld te geven zal de onvoorwaardelijke liefde blijven stromen. Juist door eerlijk en oprecht te zijn, zal je het mooie in elkaar blijven zien.

Hoe mooi is het om zo ieder zijn eigen weg weer te gaan. Het met elkaar te verbinden met het hart zal je onvoorwaardelijke liefde blijven ervaren.

Maak jezelf niet vleugellam als je merkt dat samen vliegen voorbij is.

Iris

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.