You make me feel…

Als je net een nieuwe auto hebt gekocht dan kan je blij zijn en trots. Maar dat blije en trotse gevoel krijg jij niet van die auto. De auto is een voorwerp en voorwerpen hebben geen emotie of gevoel. Ze kunnen jou dit dus ook niet geven.

Als dezelfde auto na drie weken al kapot is, dan kan je je verdrietig voelen. Maar weer geeft die auto jou geen verdriet, want het is een voorwerp.

 

Al die emoties en gevoelens komen uit jezelf en door jezelf. Je voelt je misschien trots omdat je lang hebt gespaard. Je ben misschien trots omdat dit jouw eerste auto is die je koopt als je single bent. Hierdoor voel jij je blij en happy.

Je voelt je rot als je auto kapot is. Vaak geef je de schuld aan de auto. Stomme auto, je had ook een andere moeten kopen (terwijl je de dag ervoor nog zo blij was met dezelfde auto). Of je vindt jezelf stom omdat je misschien toch even olie had moeten pijlen of om zomaar de verkoper te geloven.

Alle emoties die je ervaart komen door jezelf. Er wordt iets in jezelf geraakt.

Toch denken we nog heel vaak dat iemand anders ons wel verdriet en pijn doet. Zeker als het om een relatie gaat. We beginnen met denken dat de ander jou gelukkig maakt. En ook al is de ander een mens, de ander kan jou net zo min een gevoel geven als die auto. De ander pakt niet even een handje geluk uit zichzelf en geeft dat aan jou.

Met dat fijne gevoel wat wij geluk hebben genoemd, is nog niet heel veel aan de hand. Dat is namelijk een fijne ervaring, een heerlijke belevenis. Het gaat vaak helemaal “fout” als de relatie op kiepen staat. De ander breekt jou, de ander laat jouw wereld instorten. De ander is schuldig, schuldig en schuldig. Toch werk hier hetzelfde principe. De ander geeft jou ook niet een bak vol met verdriet. Het verdriet komt door een gevoel wat in jou wordt aangeraakt.

Wat voor een gevoelens komen omhoog als de ander de relatie verbreekt? Je voelt ten eerste boosheid. Hoe kan de ander? Wat gaat achter die boosheid schuil? Je voelt je aan de kant gezet. Je voelt je niet goed genoeg. Je voelt je afgewezen. Dit zijn pijnstukken in jezelf. Ze worden door het verbreken van de relatie alleen aangeraakt. Het is dus een teken dat ze niet geheeld waren. Misschien wist je helemaal niet dat daar pijn zat in jou…

Vaak ga je ook weer gewoon verder met een nieuwe relatie of eerst lekker feesten en beesten. Dan krijg je weer een relatie en dan gebeurt hetzelfde. Jeetje, weer dat gevoel. Zouden ze het erom doen? Tot je op het punt komt dat je merkt dat het iets in jezelf is. Tot je merkt dat je aan jezelf mag gaan werken.

Je gaat kijken waar dat gevoel van “niet goed genoeg” vandaan komt. Voor iedereen is dat anders. Sommige krijgen het ook niet helder omdat alles verdrongen is. Diep in het onderbewustzijn. Het is dus een hele rit om jezelf te gaan vinden. Het is dan ook nog een verandering in voelen als je dit bij jezelf ziet en het ook toelaten. Sommigen weten heel goed waar de pijn vandaag komt, maar gaan zich daar nu heel bewust van afschermen. Zo sta je nog niet in contact met jezelf en kan je nog steeds wrok voelen. Je kan de ander nog niet vergeven en je roept heel hard dat jou dit niet meer overkomt.

Het is het bewustzijn van, maar niet je gewaarzijn van je eigen doen en denken. Pas als je al die gevoelens toelaat en echt gaat omarmen en doorvoelen, dan zal het vanzelf oplossen. Het is dan geen vuur meer wat er in jou woedt, maar het kan wel dikke rook zijn. Het voelt dan fijner, maar de rook stop je nog steeds in een potje. De rook wordt zo dik dat je er nog in kan stikken. Pas als je de deksel van het potje haalt, kan de rook vrijkomen en oplossen in de lucht.

Besef dat een ander jou nooit pijn, verdriet, woede, of zelfs geluk geeft. De ander doet of zegt iets, waardoor er bij jou iets waar aangeraakt wat jou dit laat ervaren. Het is niet altijd makkelijk, maar ga je hier niet mee aan de slag, dan zal je dit altijd blijven ervaren bij dezelfde situaties.

Iris

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.