Vreemd-gaan of Bekend-gaan

Vreemdgaan is een keuze, maar de liefde voor een ander openlijk delen is een keuze die niet snel wordt gemaakt.

Vreemdgaan. Iedereen heeft hier een eigen mening over. Naar mijn idee is er een heel groot verschil tussen vreemdgaan om lusten te stillen en vreemdgaan met iemand waar je gevoelens voor hebt (gekregen). Echter blijft vreemdgaan iets wat je niet deelt met degene waar je een relatie mee hebt. Dus met je partner waar je zegt van te houden. We gaan liever vreemd dan dat we bekend-gaan. Iets verzwijgen doe je om verschillende redenen. Toch blijft het raar dat we kiezen voor een keuze die voor de meeste ellende zorgt. En ja, ik spreek uit ervaring vanuit beide kanten gezien!

 

Als het woord “vreemdgaan” ergens valt, dan gaat bij iedereen alarmbellen rinkelen en ploppen stopborden omhoog. Vreemdgaan is NOT DONE! Vreemdgaan hoeft niet eens besproken te worden als je een relatie begint. Het is zo ingeburgerd dat iedereen die in een relatie stapt, weet dat vreemdgaan niet getolereerd wordt door de ander.

Een relatie is een “haven” waar veiligheid bovenaan staat. Veiligheid is een noodzakelijke voorwaarde voor een relatie.
Vreemdgaan is daarom ook in bijna alle relaties een gebeurtenis die zorgt voor een scheiding. Dat komt omdat ons gevoel van veiligheid binnen een relatie hiermee helemaal wegvalt. Je voelt jezelf afgewezen en je voelt alle pijnen en verdriet die ermee te maken hebben. Daarom wordt vreemdgaan ook meestal verzwegen.

Van kleins af aan hebben we geleerd dat je lief moe zijn, dat je je best moet doen enz. EN dat je niet mag liegen. Het is een basisregel. Toch gooien we deze regel overboord als we weten dat we afgewezen kunnen worden. Vaak wordt namelijk al heel snel (uit angst) gezegd dat als de ander vreemdgaat, dat dan de relatie over is. Je hebt namelijk angst om je open te stellen en je hebt dan angst om na een tijd die veiligheid te verliezen. Tot nu toe heeft het altijd vreselijk veel pijn en ellende opgeleverd als je relatie eindigde. Hier wil je jezelf voor beschermen door die veiligheid in te bouwen.
Vaak verzwijg je jouw gevoelens ook, omdat je jouw partner geen verdriet wilt doen. Maar door iets te verzwijgen, laat je de ander in een schijnwerkelijkheid leven.

Je kan denken dat jouw gevoelens voor een ander niks uitmaakt. Je houdt van je partner en het zou alleen maar ellende opleveren als je jouw gevoelens deelt. Of je zegt tegen jezelf dat juist door de spanning van het vreemdgaan, je eigen relatie lekker door kan blijven lopen. Dus kiezen er heel veel mensen voor om vreemd te gaan en niet om “bekend” te gaan.


Vaak denk je dat de ander denkt dat als jij denkt dat dan…. Omdat jouw partner of jij vijf jaar geleden ooit hebben gezegd dat… Voel je hem? We bedenken dingen, die niet waar hoeven te zijn.

Door je gevoelens niet bekend te maken, loop je eigenlijk jouw partner voorbij. Je maakt allemaal excuses om de ander te besparen of om tegen jezelf te zeggen dat het niks voorstelt en zo jezelf bespaart voor ellende. Alleen geef je zo je partner niet de vrijheid om zelf te kiezen wat te doen en leef jij niet in je eigen waarheid.

Stel je eens voor dat voor je vreemdgaat, je bekend-gaat. Dat je niet al iets doet wat jij denkt dat beter is, maar dat je jezelf verantwoordelijkheid geeft over jouw daden. Praten over gevoelens is lastig als je van elkaar vervreemd bent, maar besef dat je altijd een keuze hebt. Je hebt altijd de keuze om te delen, dus bekennen in plaats van ver-vreemden.

Wat als jij verzwijgt of liegt over iets omdat je angst hebt te verliezen wat je hebt? Is wat je hebt dan wel wat je denkt dat het is of is het een leeg omhulsel waarvan de buitenkant nog mooi glimt?

Het is ook niet dat jij jouw partner met opzet pijn en verdriet wilt doen. Misschien is het een opening om weer met elkaar in verbinding te komen. Om te gaan praten in plaats van te spreken. Boven de angst staan om te verliezen wat er is, is heel lastig. Maar durf eens ook eerlijk naar jezelf te kijken. Er zit zoveel meer achter al die gevoelens.

Iris

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.