Is er een verschil in relaties?

Dit stuk schrijf ik uit eigen ervaring. Je hoeft ze niet voor waarheid aan te nemen. Je mag zelf onderzoeken wat het met jou doet.

Wat voor mij het verschil is tussen een traditionele relatie en een spirituele relatie

 

Een traditionele relatie begin je vaak met een muur om jouw hart. Je hebt iets meegemaakt wat een hele impact heeft gehad en daardoor durf je jezelf niet helemaal open te stellen. Je wilt wel een relatie en weer liefde ontvangen, alleen je hebt angst om weer hetzelfde mee te maken. Je bent ook niet “echt” op zoek. Misschien ben je gevallen in een verslaving of je hebt een drukke agenda waar niks bij kan.
De ander moet eerst jouw vertrouwen winnen. De ander moet eerst “bewijzen” dat hij/zij het waard is om het muurtje af te breken.
Vaak is dit niet zo moeilijk . In het begin zie je vaak de mooie “ik” van de ander, zonder de maskers van het ego. Je weet elkaar te raken en zet elkaar in vuur en vlam. Want wat jij in de ander ziet, ziet de ander ook in jou. Dit “werkt” zo in iedere relatie. Even straal je van geluk omdat je tijdelijk verlost bent van je ego. Je hoeft je niet anders voor te doen dan je bent, want de ander vindt jou mooi zoals je diep van binnen bent.

Daarna komt de verandering. Jij en jouw partner hebben elkaar dan wel “echt” gezien, maar langzaam worden de maskers weer opgezet. Want jij vindt jezelf niet mooi zoals je bent. Jij vindt dat je best meer dankbaarder mag jij. Jij vindt jezelf vaak niet goed genoeg. Jij vindt jezelf te lelijk. Hoe kan de ander nu van jou houden? Waar heb je dit aan verdient? Al snel zit je met vragen. Vragen die angst omhooghalen. Hoelang zal dit goed gaan? Wat kan ik doen om dit vast te houden? Dit mooie gevoel (wat de ander mij geeft) wil ik niet kwijt. Onbewust ga je deuren sluiten. Je laat de ander niet meer jouw “echte ik” zien, omdat jij angst hebt hiervoor afgewezen te worden of verlaten te worden. De ander doet dat ook.

Je gaat hierdoor onbewust dingen laten om zo liefde en waardering te krijgen. Jouw partner waardeert jou hierdoor en geeft zo liefde.
Jij staat graag klaar voor jouw partner voor dezelfde reden.
Je leert elkaar steeds beter kennen, maar dat betekent niet dat jij jouw muurtje verlaagd. Beiden weten op een gegeven moment wat je heel goed moet doen om op een goed voetstuk te staan bij jouw partner en wat je niet moet doen om er vanaf gedonderd te worden. Je weet welk gedrag van jou pijn of verdriet opwekt bij je partner. Je houdt van jouw partner, dus zal je de ander geen pijn of verdriet willen doen. Dat noem je “rekening houden met de ander”. Dit doe je dan “uit liefde”. Alleen durf je niet echt jezelf te zijn, je deelt niet je echte en eigen gevoel omdat je “liefde” voelt voor de ander en de ander geen pijn wilt doen. Door in deze (schijn)veiligheid te leven, kan je niet groeien.

Bij een spirituele relatie is de basis anders. Je bent jezelf bewust van jouw eigen gevoel. Je weet dat de ander niet verantwoordelijk is voor iets wat in jouw wordt aangeraakt. Je staat open voor jezelf. De muur om jouw hart is al weg en je vertrouwt er niet op dat de ander jouw hart niet verplettert. Nee, je vertrouwt juist op jezelf. De ander is niet verantwoordelijk voor jouw gevoel. Je hebt geleerd, of bent aan het leren dat je mag delen wat je voelt. Hierdoor geef je juist onvoorwaardelijke liefde ipv dat je alles vast gaat zetten tussen die muren van (schijn) veiligheid. Door elkaars gevoelige plekken “aan te raken”, zal je juist samen kunnen groeien. Het gaat in een spirituele relatie niet om liefde krijgen of geven. Het gaat erom om samen al die oude “shit” op te ruimen zodat die onvoorwaardelijke liefde kan blijven stromen. Je hoeft elkaar niet te beschermen voor pijn of verdriet. Je kan alleen maar open en eerlijk zijn en telkens blijven kijken naar je eigen ik.

Dat is de weg van behoeftigheid naar overvloed. Je voelt of ervaart dit niet in één keer. Er gaat niet in één keer een knopje om. Het is een proces wat je steeds meer gaat voelen.

Een spirituele relatie bestaat uit twee mensen die heel zijn of zich in ieder geval bewust zijn en op weg naar heelheid. Niet omdat het een makkelijk weg is, maar wel de weg met de liefde die blijft stromen. De weg die jou niet klein houdt om maar geluk te ervaren, maar de weg die jou laat groeien, waardoor geluk er is.

Iris

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.