Rommelig

Ik las net ergens dat iemand een “rommelig” jaar had gehad. Ik kan me er  veel bij voorstellen. Ik zie het voor mij als een jaar waar alles beetje bij beetje uit de kast is getrokken, of eigenlijk gevallen. Meestal “wil” je geen rommelig jaar. Je wilt dat alles mooi blijft lopen zoals het loopt. Zonder gedoetjes, zonder hoge pieken of diepe dalen. Nou ja, hoge pieken willen we wel, maar ow ow, wat een emoties als die diepe dalen komen.

Wat als je dat jaar eens ziet als een kast. De kast waar je van alles in kan opbergen. Heb je iets nieuws gekocht? Dan staat het even te pronken in de kamer en na een tijd gaat het de kast in. Zo stapel je alles op in die kast. Als je het niet netjes ordent, dan gaat het scheef liggen. De stapel is niet recht. Je gaat iets zoeken en je hebt het onderste uit de kast nodig. De rest van de spullen kiepen weer om, maar je hebt geen tijd, of liever gezegd geen zin, om het weer netjes neer te leggen. Dit gaat een tijd goed en dan doe je op een dag de kast open en alles dondert eruit.

Daar ligt letterlijk de rommel op de grond. Zie het als al jouw “shit” die je zo lang en zo goed mogelijk hebt verstopt in die kast. Er is geen ontkomen meer aan. Het is tijd om op te ruimen. Natuurlijk heb je weer de mogelijkheid om alles in één keer aan te pakken en weer hoppa, terug te gooien in die kast. Het kan weer opgeruimd lijken, maar dat is het niet. Ook zo kan het weer een tijdje goed gaan, maar niet zo lang want het staat nu al vanaf het eerste moment op kiepen.

Soms is het gewoon nodig om alles te laten vallen. Om nog meer chaos te creëren (of te krijgen) dan er al is. Als je namelijk gaat opruimen dan ren je in het begin nog rond als een kip zonder kop. Je hebt geen idee waar je moet beginnen. Je begint ergens, maar meer met verplaatsen. Van links naar recht. Het is misschien meer gesorteerd, maar het ligt nog op de grond. Het lijkt niet alsof het opgeruimder wordt want je rent je suf en twijfelt bij alles wat je in je handen hebt wat je ermee moet. Mag het blijven of is de vuilnisbak toch beter? Kan je het wel wegdoen na al die jaren (ongebruikt in de kas te hebben gelegen)? Stel je toch eens voor dat je het ooit nog nodig zou hebben, terwijl je eigenlijk al niet meer wist dat je het had…

Opruimen. Het gaat moeizaam, maar hoe meer overzicht je krijgt door alles wat weer netjes ligt of is weggedaan, hoe fijner jij je voelt. Je voelt je lichter. Ontdaan van al die oude dingen en je hebt weer overzicht.

Soms is het nodig om chaos te krijgen zodat je daarna weer iets moois kan creëren.

Iris

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.