Bewust – Onbewust – Gewaar

Bijna niets doe je bewust. Alles wat je doet of ervaart komt vanuit je onderbewustzijn. Het is daarom ook vaak zo lastig om iets anders te doen of anders te denken dan zoals je altijd hebt gedacht.

Onbewust heb je heel veel dingen opgeslagen. Je kan het vergelijken met het volgende. Je slaat per seconde twee dikke boeken aan informatie op in je onderbewustzijn. Die informatie “zie” je niet direct en gaat rechtstreeks naar je harde schijf als het ware. Daarnaast lees je hardop twaalf letters per seconde. Dat is wat je “meekrijgt”.

Als je dus bewust iets wilt veranderen, dan lukt jou dat bijna nooit. Alles zit verwerkt in jouw onderbewustzijn. Dat is dan ook vaak de term “de strijd tussen gevoel en verstand”.

Je mag jouw bewustzijn gaan waarnemen. Je kan je bewust worden van je bewustzijn.

We leven op de automatische piloot. Het leven is druk en we doen wat we moeten doen. Je staat nooit stil bij jezelf. Toch weet je nu dat je dit aan het lezen bent. Je weet, dat je weet dat je leest. Als je dit weet, dan ben je heel even gewaar van je eigen geest. Voel je dat?

Je stapt eigenlijk als het ware even uit jezelf. Je bent aan het lezen – Dit doe je onbewuste.
Dan lees je dat je weet dat je aan het lezen bent… Even stop je. Even “kijk” je vanaf een afstand naar jezelf en zie jij jezelf lezen. Je ziet je zitten op de bank of op een stoel of waar je ook zit en je ziet dat je leest.

Je bent je op dat moment gewaar van je eigen geest. En dat is stilstaan bij jezelf.

Ik ervaar dit als een soort 2e ik. Ik ga als het ware heel even vanaf een afstand naar mezelf kijken. Zodra je even stilstaat bij jezelf, ben je jezelf pas gewaar van je eigen geest en van wat je denkt of doet. Dan ben je jezelf niet alleen bewust dat je aan het lezen bent, je weet dat je weet dat je leest. Je bent je dus gewaar.

Als je dan even daarboven blijft hangen om jezelf gewaar te zijn, dan merk je dat jouw gedachten al heel snel verder gaan. Je neemt nog steeds waar, maar je bent je er niet meer van bewust. Je zit weer met je gedachten in de tekst van het verhaal of je bent al afgedwaald naar een ander onderwerp in jouw geest.

Gewaarzijn is een helder moment omdat je “ziet” i.p.v. “denkt”. Je laat je even niet meevoeren door jouw gedachten, maar je stapt in het hier en nu. Als je negatieven gedachten hebt, dan kan je dus “zien” dat die gedachten in het hier en nu helemaal niet “bestaan”. Dit duurt maar eventjes. Je zal weer snel verder rollen in het denken. Toch kan je dit gewaarzijn blijven “aanraken”. Telkens kan je kiezen om even stil te staan bij jezelf.

Als jij je bewust bent van je bewustzijn, dan neem je waar. Dan heb je gewaarzijn. Je neemt waar wat je denkt. Even ben je in die mooie open ruimte waar alles helder is. Je zit niet vast in jouw gedachten, je ziet alleen dat je ze aan het denken bent.

Jezelf niet goed genoeg vinden, jezelf slap vinden, een oordeel hebben over jezelf, jezelf dus afwijzen, dat gebeurt ook in je denkende geest.

Als je dan gewaar wordt van die zelfafwijzing – Je stap dus als het ware even uit jouw gedachten. Je gaat “kijken” wat je aan het doen bent. Dan zie je “daar beneden” dat jij jezelf aan het afwijzen bent, maar je doet het niet waar je nu bent in die open ruimte. Je neemt alleen waar. Zie je gewaarzijn als een soort getuige. Een getuige die alles ziet wat er in je denken afspeelt. Je gewaarzijn gaat er alleen niet in mee. Zie jouw gewaarzijn als een spiegel. Er kan het vieste voorwerp voor een spiegel staan, de spiegel zelf zal er echter niet vies van worden. Het is de spiegeling die vies is, niet de spiegel.

Dat gewaarzijn dat is jouw eigen mooie, pure ik.

Ga kijken naar jezelf. Niet dat jij jezelf zal kunnen zien, want je denken is niet iets wat je vast kan pakken. Neem alleen die afstand. Sta even stil.

Als je even tijd hebt, voel dan eens wat je voelt zonder dit goed of slecht te vinden. Neem alleen waar wat er door je heen gaat. Sta je te wachten bij de kassa? Scan jezelf. Zit je op de wc? Tel niet de tegeltjes, maar stop even met iets “moeten” en voel even wat je voelt. Moet je op je werk wachten tot de machine klaar is? Check niet je telefoon, maar check jezelf. Je hoeft niks te vinden van wat je “ziet”. Zie het gewoon en ga dan verder. Heb jezelf lief of je nu verdriet, frustratie, boosheid, woede, geluk of liefde voelt. Voel het en ga verder. Sta telkens even stil. Ben je bewust en gewaar.

Iris

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.