Relatiedenken

Misschien vraag je je nu echt af wat ik met relatiedenken bedoel. Dat snap ik. We hebben toch gewoon een relatie of niet…? Wat ik met relatiedenken bedoel is dat het denken aan een relatie, of het hebben van een relatie ons zo met de paplepel is ingegoten, dat voor velen het grootste doel in het leven ook het hebben van een relatie is. Van jongs af aan wordt ons al bewust gemaakt dat een relatie een doel in het leven is. Je gaat studeren, relatie krijgen, gezin stichten en ze leefden nog lang en gelukkig”. Een relatie hoort erbij wordt ons verteld. DAT moet je ervaren. Zo hoort het. Die relatie moet je krijgen want het is heerlijk om geliefd te worden. We brengen onze kinderen al van jongs af aan in verlegenheid als we ze gaan uithoren over een vriendje of vriendinnetje wat ze leuk vinden.

 

Een goede” relatie is er ook altijd eentje die definitief en voor altijd is. “Tot de dood ons scheidt”. Echter is er niks voor altijd, maar door het denken dat een relatie dat wel moet zijn klampen we ons vaak zo vast eraan dat de relatie ook jouw LEVEN wordt en als de relatie dan stukloopt dan stort je hele wereld in.

Omdat relatiedenken zo’n grote rol heeft gekregen in onze samenleving wordt het scheiden ook als iets negatiefs gezien. Het percentage echtscheidingen wordt gezien als iets “zorgwekkends”. Zeker ook door de problemen die een echtscheiding veroorzaken.

Alleen geven we hiermee de echtscheiding de schuld van alle ellende die uit een echtscheiding (kan) voortkomen.

Die ellende heeft echter nooit met de scheiding op zich te maken, maar met hoe de 2 partners zichzelf aan het verliezen zijn in iets wat is stukgelopen. We voelen ons bedrogen, niet goed genoeg, gebruikt enz en dit gevoel wordt de ander in de schoenen geschoven. Zo komen we in strijd met elkaar. Waar ooit “liefde” was, is dan opeens verandert in een slagveld.

Als je denkt dat iets voor altijd moet blijven bestaan, en jouw verwachting loopt stuk, dan kan je inderdaad rare dingen in je hoofd gaan halen. Dan kan je in strijd gaan met jezelf en dan ook met elkaar, terwijl het op zich niks met de relatie of de scheiding te maken heeft, maar hoe je allebei in het proces staat. Hoe sta jij in relatie met jezelf?

Hoe sterk is jouw behoefte aan een relatie? Denk jij ook dat je alleen maar gelukkig kan zijn met iemand anders? En als je single bent, roep je dan heel hard dat je het wel lekker vindt zo, maar voel je diep van binnen soms onrust?

We zullen eens een klein testje doen. We gaan eens testen hoe erg jouw drang naar het vasthouden of het verlangen naar een relatie is.

Stel je nu eens voor dat jij nu single bent en dat je de rest van jouw leven geen partner meer krijgt. En nee, je gaat niet morgen al dood, maar je leeft nog zeker 30 jaar. Dus je zal 30 jaar zonder partner door moeten brengen. Waar denk je dan aan? Krijg je gelijk een paniekaanval en denk je dat je oud en alleen zal sterven in een bejaardentehuis? Wil je niet alleen achterblijven? Heb je angst dat je nooit meer seks zal hebben? Vind je het maar niks om iedere dag alleen op te staan en naar bed te gaan? Zou je de veiligheid missen of het geluk wat je ervaart?

Toch raar dat we alle fijne dingen van het leven koppelen aan een relatie. Daarom is het ook zo normaal dat je in de stress raakt als je denkt dit nooit meer te zullen ervaren. Het is daarom niet raar dat je angst hebt om dit kwijt te raken of nooit meer te zullen vinden.

Echter kunnen al die fijne dingen ook in werkelijkheid ervaren worden als je alleen bent. De zekerheid, de veiligheid, je eigenwaarde, geluk en zelfs goede seks. Als je relatiedenken los kan laten dan kan je gaan leven van behoeftigheid naar overvloed. Daarover meer in een andere blog.

Iris

Advertenties

Een gedachte over “Relatiedenken

  1. Pingback: Relatiedenken – En het loslaten ervan | MooiMens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.