Vrij van verlangen

Als je gaat begrijpen dat het gene waar je naar verlangt niet iets is wat buiten je om gevonden kan worden. Als je gaat begrijpen dat als je geluk wilt blijven ervaren, als je liefde wilt blijven voelen, als je mooie momenten wilt blijven meemaken dat je dat niet kan vastpakken. Geluk kan je niet vastpakken met twee handen. Liefde kan je niet vasthouden met twee armen. Een mooi moment kan je niet omhelzen en fijnknijpen.

Verlangen kan je niet vinden in een voorwerp, in een relatie, in een moment of in een bezigheid.

Als je dit begrijpt dan lost het verlangen op in een open vrije ruimte waar je alles mag ervaren zoals het is. Verlangen doe je niet naar dingen of mensen buiten je om. Als je gaat doorkrijgen dat die mooie auto, die leuke vakantie, jouw ware liefde alleen maar opvullingen zijn, dan ga je het verlangen van richting veranderen. Je gaat jouw behoeftigheid omdraaien naar overvloed.

Ik zie mij nu hier zitten in mijn tuin met alles om mij heen. Maar ik ben niet gelukkig omdat ik in deze mooie tuin mag zitten. De tuin met drie grote notenbomen. Ik voel me niet fijn omdat ik blij ben dat ik een auto en een fiets bezit. En als ik een relatie zou hebben en tegenover mij zou mijn liefdespartner zitten, dan zou ik niet liefde ervaren omdat hij mij dat zou geven.
Ik zie al die dingen hier in de tuin (de auto uiteraard buiten de poort), maar het zijn dingen waar ik omheen moet lopen. Als ik mijzelf nu vanaf een afstand ga bekijken (ik doe dat vanuit de lucht net zoals een vogel), dan zie ik al die dingen, maar ik ervaar de open ruimte waar ik in verblijf. Een open ruimte waar ik niet gehinderd wordt door voorwerpen.

Verlangen zorgt ervoor dat je naar iets uitreikt wat je niet echt vast kan houden. Die twee handen die uitreiken naar iets die grijpen jezelf bij jouw keel. Het voelt als een beknelling.

Als je begrijpt dat jij jouw verlangen nooit in iets of iemand, gevonden kan worden, dan lost het als het ware op. Je kan dan gewoon genieten van wat er is, maar je hoeft het niet vast te blijven houden om jouw verlangen te stillen, om geluk te ervaren. Het lijden lost op.

Het kan heel zweverig overkomen zo. Zeker omdat ik het vergelijk met het vliegen in de lucht 😉 Voor mij is het dat niet. Het is eerder de keerzijde. Het punt waarop je merkt dat bij jezelf weglopen tijdelijke geluksmomenten oplevert, maar dat je telkens nieuwe nodig hebt om je gelukkig te voelen. Je blijft verlangen naar meer, omdat je dit nodig hebt om je goed te voelen. Je kan ook omkeren en jezelf in de ogen durven te kijken, met al jouw pijnen, verdriet en oude wonden. Hieraan gaan werken en langzaam ervaren hoe het is om van behoeftigheid naar overvloed te leven. Zo anders!

Iris

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.