Geruststellende gedachten

In mijn vorige blog heb je al kunnen lezen over het willen behouden van controle in je leven en dat dit een schijnveiligheid oplevert. Het is namelijk geen echte veiligheid, want in het leven is niks onder controle. Wat vandaag in jou leven is of wat jij ervaart als geluk, kan morgen opeens wegvallen.

Maar hoe zit dat denken van ons nu werkelijk in elkaar? Als jou iets heel ergs overkomt in je leven dan merk je heel goed hoe jou gedachten een loopje met je gaan nemen. Ze blijven maar doorgaan. Het wordt wat lastiger om jouw gedachten te “zien” als je leven rustig verloopt. Toch blijven ook dan je gedachten doorgaan. Ze zijn dan alleen niet zo op de voorgrond, maar staan eigenlijk achter de coulisse mee te kijken.

Stel je staat op het werk bij het koffiezetapparaat en je pakt een kopje koffie. Wat je dan kan denken is: “Ow wat ruikt die koffie lekker. Dat is bij mij thuis nooit. Zal ik eens een keer een ander merk koffie kopen? Of zal ik eens aan Hans vragen hoe de koffie uit de senseo smaakt. Misschien is dat wel lekkerder. Hoe zal het eigenlijk met Hans zijn? Ik heb hem al lang niet meer gezien.”

En dat allemaal in de korte tijd dat je op de koffie aan het wachten bent. Wat je denkt is dus heel vaak wat je op dat moment ervaart, wat je eerder hebt meegemaakt of wat je zou kunnen meemaken met nog een heleboel verschillende zinnetjes er tussendoor. En als je dan even nikst weet te denken, dan denk je de hele riedel nog een keer en nog eens en als het moet daarna ook nog eens.

Vaak hoor je iemand zeggen dat die liever niet wilt denken. Dat er even op een pauzeknop gedrukt kan worden. Meestal ervaar je dit als jouw gedachten naar een vervelende situatie gaan. Dan wil je van die gedachten af. Je gaat in verzet met je gedachten en juist zo hou je ze in stand.

Als alles in jouw leven allemaal een beetje meezit dan zijn je gedachten ook best prettig. Zelfs als er af en toe een kleine tegenslag is of je hebt slecht nieuws te horen gekregen, dan zijn er nog genoeg leuke omstandigheden om aan te denken. Dat compenseert als het ware.

Jouw leuke gedachten gaan vaak over je werk wat je graag doet, je fijne familie, je vrienden, je seks, je huis, je kind, je sport, je liefdespartner enz. enz.

Hier zie je al heel goed dat je je zelfbeeld eigenlijk haalt uit prettige omstandigheden of de mensen die jou na staan. Ga maar eens bij jezelf na. Hoe vaak denk je per dag niet aan je partner, je kind, je baan en alles wat leuk is? Zelfs als je bezig bent stopt dit denken niet. Soms kan je wel eens afgeleid zijn, maar zodra je dan weer stil staat dan schieten ze weer daar naartoe. Het lijkt wel alsof we dat kleine kindje in ons telkens moeten geruststellen met fijne gedachten waar je op kan vertrouwen. Je maakt van je prettige gedachten jouw eigen werkelijkheid waar jij je aan vasthoudt, echter zijn het alleen gedachten.

Normaal sta je hier nooit bij stil, alleen als jouw gedachten jouw verdriet en pijn doen. Dan ervaar je dat, maar niet als je aan die geruststellende externe omstandigheden denkt.

Kijk eens wat er gebeurt als die fijne omstandigheden veranderen in onzekerheid. Je dreigt bijvoorbeeld je baan te verliezen. Opeens geeft die baan jou geen zekerheid meer. In no time worden die prettige gedachte een hel. Je komt in een achtbaan van emoties gerecht. In gedachten ben je al in paniek dat dan je huis ook verkocht moet worden. Je kind zal opgroeien in een flatje, je kan nooit meer een feest organiseren en zo ben je al tien stappen verder dan waar je eigenlijk bent. Om dit alles niet te willen denken, bedenk je nog meer hoe je kan stoppen met denken en hierdoor raak je juist verstrikt in het denken want je weet de uitkomst niet en niks is zeker.

Zelfs als je weet hoe dit allemaal “werkt” dan nog ben je de hele dag versmolten met je gedachten. En dan kom je op een dag in een relatiecrisis of een levenscrisis terecht. Dan is het dat dag dat je kracht kunt halen uit alle mooie inzichten die je al hebt geleerd. Je rent dan niet meer weg voor alle gedachten die jou pijn en verdriet laten ervaren, je gaat ze omarmen. Dan ga je leren, dan kan je groeien. Een crisis kan heel pijnlijk aanvoelen, maar voor spirituele groei is zo’n situatie het mooiste dat er is. Je bent klaar om jezelf te leren kennen.

Iris

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.