Verlangen

Het is mooi weer en zonder doel fietst ze langs het water. De wegen die ze vorige jaar nog aanbad voor de schoonheid zijn opeens vanzelfsprekend geworden. De weg is hetzelfde, het uitzicht is niks veranderd. Waar ze eerst leek te dwalen is nu routine geworden.

Mensen zitten langs de waterkant. Te genieten onder de bomen. Plots komt daar een bootje voorbij gevaren. De mensen die de vrijheid ervaren om op deze dag te fietsen ervaren nu opeens het verlangen om ook zo lekker over het water te kunnen glijden.

De man die alleen zit op het bankje zit te genieten van het mooie uitzicht verlangt stiekem naar een partner of een goede vriend om samen mee te zijn. Helaas is hij alleen met weinig vrienden.

De mensen die op deze snikhete dag binnen moeten blijven zijn jaloers op de mensen die buiten aan het werk zijn. Toch willen de mensen die buiten aan het werk zijn liever binnen zijn. Veel te warm met dit weer. Ze aanbidden de mensen die op deze dag gaan fietsen en verder niks hoeven te doen.

In welke “bevoorrechte” positie jij je ook bevindt in dit leven, je hebt altijd een verlangen. Noem het een begeerte. Vaak stoppen we dat weg of kijken er juist vol weemoed naar. Als het buiten ons bereik ligt dan voelen we ons schuldig omdat we iets verlangen. Het voelt niet goed want je kwelt je er alleen maar mee. “Niet voor mij weggelegd”
En als het dan plotseling toch op je pad komt dan is het een droom die uitkomt. En even, even genieten we er dan van totdat het dwalen routine wordt. We blijven waarderen wat we hebben, maar het geeft niet meer dat heerlijke gevoel als in het begin.

We hebben allemaal een negatief zelfbeeld en dat verstoppen we ons hele leven lang. We zijn daar best goed in ook nog eens. We kunnen vaak heel goed liefde, waardering en erkenning bij anderen halen om ons goed te voelen. Hoe groter jouw gezin, hoe groter jouw vriendenclub, hoe groter jouw familie, hoe prettiger het is op je werk, des te meer ben jij in staat dit negatief zelfbeeld te blijven bedekken. Ja, je hebt ook een druk sociaal leven maar dat zorgt er dus weer voor dat je echt geen moment bij jezelf hoeft stil te staan. Alleen zal je dit negatief beeld moeten blijven bedekken. Iedere dag, ieder uur, ieder moment van de dag moet je ermee bezig zijn want anders schijnt jouw zelfafwijzing erdoorheen.

Het is niet voor niks dat een nieuwe auto alleen maar in het begin een soort van trots geeft. Na een half jaar is het gewoon een auto. Na de eerste kras ben je laaiend, na de tweede deuk maakt het niks meer uit.
Je voelt je fijn als jouw baas jou een compliment geeft, maar wat als je na een half jaar wel de straat op wordt gezet? Hoe erg ga je dan aan jezelf twijfelen?
Hoe hoog in de wolken kan je zweven als na een eerste date een bevestiging krijgt dat de ander het ook geweldig had gevonden? Hoe onzeker wordt je als er dan minimaal twee dagen een radiostilte is?
Hoe lang voel jij je geliefd en waardevol na een heerlijke vrijpartij, maar wat als je partner een tijdje geen zin meer heeft in seks? Hoe afgewezen voel jij je dan?
Hoe lang voel jij je prettig als je alleen bent en verder niks om je heen? Het zal niet lang duren of je checkt je telefoon op berichtjes, je gaat Facebook afstruinen of de tv wordt aangezet.
We zijn allemaal afhankelijk van de erkenning en liefde van anderen en daarom voelen we ons nooit altijd helemaal fijn of zeker. Het zorgt juist voor onzekerheid en onrust. Altijd blijven zorgen dat alles blijft zoals het is. Het is de schijnzekerheid wat de fundering van onszelf is.

Hoe “goed” ons leven ook is, we verlangen allemaal naar iets en we willen ons daardoor fijner voelen. Hierdoor blijven we rennen. Het is nooit genoeg ook al heb je wat je wilt. Het huis dat je hebt had toch een grotere badkamer gemogen, de auto waar je in rijdt had wat pittiger mogen zijn, je kind had wat meer zelfvertrouwen mogen hebben, je werk had wat uitdagender mogen zijn en jij had wat meer tevreden mogen zijn met wat er is. Want ja, ook daar wijzen we onszelf vaak op af.

Deze cirkel kan je doorbreken. Het zit allemaal in jou!

Iris ❤

2 gedachtes over “Verlangen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.