Heb de liefde lief

Begin met lief hebben alsof de ander morgen niet meer komt.
We bouwen relaties op die zo vanzelfsprekend zijn. Alles gaat volgens dat boekje en als we onze eigen pagina’s willen gaan schrijven dan stoten we op weerstand. Nee, nee… regels zijn regels horen we iedereen, inclusief jezelf, roepen. Dit is zoals het moet. Relaties zijn voor altijd, anders moet je maar alleen blijven. Dus als we (voor de zoveelste keer) “de ware” hebben ontmoet dan kan het soms heel snel gaan. Wow, zulke diepe gevoelens heb je nog nooit eerder ervaren. Het besluit om samen te gaan wonen wordt snel gemaakt. Dit moet wel liefde zijn (en dat is het ook, maar het is niet de ander die jou dit geeft). De grote veldslagen worden bevochten. Wie zeurt er niet meer over de WC-bril, wie doet braaf het dopje op de tandpasta als de ander het vergeet (of je koopt een andere tube met die makkelijke dop), wie blijft zeuren over het opruimen en wie neemt een diepe zucht en doet het zelf maar? Wie blijft vechten of wie amputeert uiteindelijk een stukje van zichzelf door “toe te geven”?

Daarna is verliefdheid “houden van” geworden. De grote sprong wordt gemaakt. Van de oever spring je samen in een bootje. Het liefst vaar je die boot heel ver de zee op. Daar waar niemand jullie geluk kan verstoren. Angstig blijven roeien omdat golven ook nog eens op de loer liggen. Het leven is namelijk niet alleen die rustige zee. En iedere keer lukt het. En iedere keer is het liefde die je geeft of zie je het als liefde die je zo ontvangt. Alles is veilig. Maar je zal naar de wal moeten. Het kindje dat geboren is uit liefde zal aan land moeten gaan. Het is niet alleen maar “jullie”. Aan wal gaan voelt dan echter alleen maar angstig. Jagers liggen op de loer. Ze willen het geluk bevechten. Zo voelt het en je zal je nooit veilig voelen. Altijd leef je tussen die hoop dat jouw partner niet bezwijkt en opgeeft en de hoop dat de jagers zich blijven verstoppen achter die bomen of in de struiken en niet goed kunnen richten. Onbewust ben je altijd bezig “jouw geluk” te beschermen en te verdedigen.

Stop er eens mee. Ga lief hebben met het idee dat er geen morgen meer komt. Ga lief hebben met de wetenschap dat je elkaar vandaag voor het laatst zal zien. Heb lief alsof je niks te verliezen hebt want morgen is niet zeker en vandaag is de laatste dag. Ga leven waar je wilt staan. Stap uit die boot en omarm dat slagveld. Je hoeft niet mee te vechten.

Heb lief tot dat het pijn doet. Heb zoveel lief ook al verklaren anderen jou voor gek.

Laat je meevoeren in die warme stroom die liefde heet. Je hoeft liefde niet te begrijpen. Je hoeft liefde niet vast te willen houden. Laat het door je heen stromen daar waar nog nooit liefde heeft gestroomd omdat je muurtjes hebt en deuren gesloten hebt gehouden. Gooi alles open! Breek alles af! Heb lief zoals een kind onvoorwaardelijk lief kan hebben. Kus als je daar zin in hebt, dans als het voelt vanuit je tenen. Zeg “ik hou van jou” als het zo voelt, ook al is dat 100x keer per dag. Kijk je geliefde aan en ontdek de liefde in elkaars ogen. Raak elkaar aan en niet alleen lichamelijk. En als je dan die diepe liefde ervaart, voel dan jullie lichamen tintelen. Bemin voor te beminnen, niet om tot een climax te komen. Bevrijd jezelf van al die angsten en zekerheden. Stop met het bouwen van die illusies en schijnveiligheden. Niks is zeker, alles verandert. Ja echt waar!

Ow, deze liefde zal niet veilig zijn. Deze liefde zal geen zekerheid geven. Deze liefde zal jou mee kunnen voeren naar die pijnlijke, donkere kamers in jouw hart. Die kamers die jij nooit wilde zien. Juist daardoor zal deze liefde kunnen blijven bloeien en groeien en misschien zelf kunnen blijven bestaan. Op welke manier dan ook. Deze liefde zal jouw hart laten branden als nooit tevoren. Het vuur zal oplaaien zodat jij jezelf kan warmen. Het vuur zal niet doven omdat deuren worden dicht gesmeten. JIJ BENT deze liefde en niemand kan dat doven.
Ga je ogen openen, wordt wakker. Laat je hart raken en hou van het leven zoals het komt. Laat die zekerheden los en ga genieten van het leven. Voel je verlangen branden, hoor jouw ziel roepen. Zet die deuren open en laat je meevoeren door alles wat liefde is!

Ga liefhebben uit vrijheid en hou niet vast uit angst en hoop op veiligheid en zekerheid. Voel het verschil. Voel het verschil in diepte. Raak jezelf aan!

Iris

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.