Verstrengeld

Twee bomen, ze groeien ieder apart. Ze staan ieder op zich altijd vol in de bloei.
Twee bomen, ze willen samen groeien. Ze raken steeds meer verstrengeld.
Twee bomen, ze worden één. Het klinkt heel mooi maar de bloesem bloeit niet meer.
Twee bomen, ooit waren ze ieder één. Nu kunnen ze niet meer alleen.

Ieder mens is mooi en uniek op zich. Dit gevoel wordt jou al snel ontnomen omdat je vaak merkt dat je niet goed bent zoals je bent. Toch kan je dit wel uit liefde, waardering en erkenning van anderen halen. Toch kan je op sommige momenten in het leven dit gevoel niet meer ervaren. We hebben het idee dat we falen. Niet alleen iemand met een “slecht” leven kan dit ervaren. Nee, zeker niet. Ook als je succesvol bent of als je veel geld hebt of als je in een fijne relatie zit.
In jouw ogen faal je op een bepaald vlak. Weer een mislukte relatie, weer ontslagen, weer geen vaste woonplek enz. Of je leven voelt anders. En we hebben nog wel zo geleerd dat we dit moeten hebben in ons leven om ons goed te voelen. Of vinden anderen ons dan goed als we dit hebben?

En dan, op zo’n moment als je je down voelt, dan komt daar iemand je leven in gelopen. Even gaat het licht weer schijnen. De ander vindt jou mooi zoals je bent. Ook al vind jij jezelf een mislukkeling, De ander draagt jou op handen en voeten. De ander wilt jou zelfs helpen. De reddende engel. Je overwint jouw verslaving, je klimt uit die depressieve put. Wow, die ander moet wel een wonder zijn.

Je leven heeft weer kleur. De vonken vliegen er vanaf. Dit is het. Dit moet je vast blijven houden. Dit gevoel wil je nooit meer kwijt. Deze persoon die jou dit laat ervaren wil je nooit meer kwijt. Alleen met deze persoon kan jij je gelukkig voelen. Een ring wordt aan de vingers geschoven, een huis wordt gekocht, een kind wordt geboren. Alle bezegelingen zijn rond. De veiligheid dat de ander blijft is gemarkeerd. Ja, alles uit liefde, maar ook een stuk uit angst. Het is fijn om je “veilig” te voelen.

Maar je zal ook dingen moeten laten. De ander vindt het niet fijn dat je veel vrienden van het andere geslacht hebt. Jouw vriendschappen laat je verwateren.
Het contact met je ex is te veel voor de ander. Dit stoot je dan ook af. Iedere week met vrienden of vriendinnen naar de kroeg wordt als afstand beschouwd. Dit wordt dan ook snel minder. Alles voor de liefde. Want als jouw partner zich fijn voelt, dan voel jij je ook fijn. Het is toch geven en nemen? Maar met alles wat je laat en niet doet, breek je een tak van je mooie stam af. Alle takken van jullie samen komen in het midden terecht. Het wordt een wirwar van takken. Een wirwar van geamputeerde gevoelens, gedachtes en emoties. Eigenlijk liggen daar al die stukjes eigenwaarde die je uit handen hebt gegeven. Maar niemand vangt het op. Het wordt gezien als de relatie en daar gaat het toch om? Het gaat er toch om dat de relatie goed is? Het verliefde gevoel dat je hebt als je in bloei staat wordt vervangen door het één worden met elkaar. Maar daardoor vallen er dus stukjes van jezelf af. Je raakt verstrengeld, je groeit vast.
Op zich kan dit best goed gaan. Je hoeft niet altijd hier last van te hebben. Alleen als die veiligheid niet meer zo veilig lijkt te zijn, of als die grens wordt overschreden, dan merk je hoe je eigenlijk dat de relatie jouw leven was en niet meer zelf deed bloeien. Dan kan liefde zomaar veranderen in afgunst, onbegrip, woede en zelfs haatgevoelens.
Als je dan los wilt komen dan merk je pas hoe diep je in elkaar verstrengeld  bent. Het is niet makkelijk om stukje bij beetje weer terug bij jezelf te komen. Soms is het nodig om de hele stam om te hakken. En dat is zonde, want als je op de eerste plaatst zelf was blijven bloeien dan had er niet gehakt hoeven te worden.

En soms is hakken ook een hele mooie weg omdat je dan weer opnieuw kan bloeien en niet meer verstrengeld raakt.

Iris

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.