De pijn van het loslaten

Dit zinnetje zorgde voor tranen in mijn ogen. Loslaten… Natuurlijk voel je pijn bij loslaten. Loslaten betekent verder gaan. Loslaten is afscheid nemen van het oude. Loslaten is iets laten gaan wat jou heel dierbaar was of nog steeds is. Het kan een persoon zijn die je loslaat, je relatie of een situatie. Het kan een stukje jezelf zijn als je opeens een beperking hebt opgelopen. Als je niks verliest maar er iets mooiers of beters voor in de plaatst krijgt, dan is loslaten niet zo pijnlijk. Als je echter met lege handen komt te staan, dan gaat er een hele stroom aan emoties door je heen. Wat je ook loslaat, het blijft een moeilijk iets. Ja, ook al weet je dat het beter is.

Gisteren las is een stukje over hoe ze in sommige landen aapjes vangen. Ja, het onderwerp is niet leuk, zelfs heel niet dierwaardig, maar het gaf me wel een mooi inzicht.
Er wordt een kokosnoot opgehangen die gevuld is met noten. De gaten worden groter gemaakt zodat het handje van een aapje er net doorheen kan. Als ze dan met de hand in de kokosnoot zitten dan pakken ze een noot vast want die willen ze hebben. Echter is hun handje nu een vuist geworden en past die niet meer door het gat. Het enige dat ze maar hoeven te doen is de noot los te laten en ze zullen weer vrij zijn. Echter overleeft een aap door middel van zijn instinct. Dat instinct zegt dat dat eten noodzakelijk is om te overleven. Zonder eten ga je dood. Het aapje zal dus niet loslaten terwijl de vrijheid heel dichtbij is.

De mens is zich echter bewust en leeft niet alleen instinctief. Wij denken verder dan dat eten overleven is. Toch houden wij vaak ook veel liever vast aan wat we hebben.  We maken een vuist om vast te houden wat er in onze handen is. Maar ook zo beroven we ons vaak van onze eigen vrijheid. We blijven hierdoor vaak op één plek staan, we komen niet vooruit. We kijken maar één kant op terwijl de wereld zo mooi is. Of we houden vast aan zoals we dachten dat we waren en zien zo onszelf niet meer.

Als je lang hebt vastgehouden dan doet loslaten ook pijn. Als je je handen lang dichtknijpt dan is het pijnlijk om ze te ontspannen. Toch is pijn het sterkste middel om te groeien. Je komt weer tot jezelf. Je bewustzijn bloeit weer. Wil je liever overleven dan leven? Wat zit er voor jou in die kokosnoot wat je zo graag wilt blijven vasthouden? Is dat belangrijker dan je eigen vrijheid?

Iris

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.