Spiritualiteit – Wat een eng woord!

Velen denken aan een Jomanda in een paars gewaad of aan zwevende monniken als je het over spiritualiteit hebt. Ze schamen zich als anderen weten dat ze hierin geïnteresseerd zijn. Maar is spiritualiteit wel zo zweverig als velen nog denken? Nee, kan ik wel zeggen. Het is wel zo dat mensen die een verbinding hebben met spiritualiteit ook geloven dat er meer is tussen hemel en aarde, maar dat gelooft een boeddhist ook net zo goed als een katholiek of een protestant. Het woord spiritualiteit kan je ook vervangen door bewustwording. Het heeft namelijk alles te maken met het bewust worden van je eigen ware zelf. Spiritualiteit is zelfs “wetenschappelijk”.

En het pad dat bewustwording of spiritualiteit heet, is niet bedoeld om jou iets te laten “zien”. Alles wat geschreven wordt hoef je niet als zoete koek te slikken. Bewustwording gaat erom dat je jezelf bewust wordt. De woorden die ik schrijf hoeft je niet over te nemen of er jouw waarheid van te maken. Je leest waarschijnlijk mijn woorden omdat ze jou raken. Ze roepen iets op in jou. Of je het er nu over eens bent of niet. Je hoeft ze niet aan te nemen of erin te geloven. Je mag zelf voelen wat het met jou doet. Je mag het zelf gaan toepassen.

Het gaat erom dat je jouw geest naar binnen richt. Dat is spiritualiteit. Zo wordt je je bewust van je eigen gevoel. Je kan namelijk een hele dag bidden tot God, Allah, Boeddha of wie dan ook. Of je kan de leukste yoga houdingen aannemen die er maar zijn, iedere dag inspirerende boeken lezen, workshops volgen enz. Je bent dan zeer zeker wel religieus, gezond of goed bezig, maar niet spiritueel. Je wordt je op die manier nog niet bewust van je eigen ik. Je wordt je op die manier nog niet bewust van je eigen ik. Je neemt informatie op, je doet dingen, maar je richt je niet op jezelf of je gaat voelen.

Stoppen met het wegkijken van je ware ik. Dat is spiritualiteit.

Maar wat is nu jouw ware ik? Dat mag jezelf gaan uitzoeken en dan komen we op het feit dat het spirituele pad berust op wetenschap. Er is namelijk een theorie (je hebt een ware ik) en die wordt getest op waarheid. In de wetenschap worden er ook experimenten gedaan om te kijken of iets klopt. De uitslag bepaald of de theorie goedgekeurd wordt of dat de theorie niet berust op feiten.

Het spirituele pad zegt dat iedereen een ware ik heeft. Het experiment is dan om je geest om te laten keren naar zichzelf. Naar binnen richten. Hulpmiddelen zijn mediteren of “gewoon” kijken naar jezelf en “onderzoekers” testen dit. Mensen mediteren al eeuwen en hun uitkomst wordt vastgelegd. Soms gaat dit dus al eeuwen terug. Hun “verslag” staat beschreven in diverse boeken. Er worden ook nog eens handvatten gegeven als je dit zelf wilt gaan onderzoeken met die methodes.

Het is dus niet bedoeld om alles maar aan te nemen wat er wordt geschreven. Je mag alles zelf onderzoeken en dan toepassen. Als je dan na een tijd “onderzoeken” merkt wat het met je doet dan heb je die boeken niet meer nodig. Je hebt het zelf ervaren. Kijk wat mijn woorden met jou doen. Soms zit er verzet in jou omdat je het zelf misschien niet zo ervaart. Jaja denk je dan. En soms beschrijf ik precies wat jij ook voelt. Ga op onderzoek uit. Blijf je niet blind staren op alles buiten je om, maar ga naar binnen. Daar begint het feestje.

Spiritualiteit is niks anders dan je bewust worden van je eigen ik. Een spirituele relatie is niet dat je samen op een meditatiematje gaat zitten. Het is alles open en eerlijk delen en kijken naar je eigen gevoel als de ander weer een knop indrukt. Spiritueel vrijen is niet eerst opgewonden zijn om dan tot een orgasme te komen. Het is terug gaan naar je eigen gevoel. Naast elkaar liggen en de liefde laten stromen. Vrijen is dan een middel maar het orgasme hoeft niet meer het einde van de vrijpartij te zijn. Dat is de energie die je tussen elkaar laat stromen. Wordt je bewust. En je zal merken dat je hierin groeit. Ik schrijf nu woorden die ik eerst niet zo voelde en dus ook niet schreef. Toch merk ik dat ik nu zoveel meer voel en ervaar. Nu schrijf ik steeds meer uit liefde. Onvoorwaardelijke liefde die ik voel voor mezelf. Van behoeftigheid naar overvloed. Mijn woorden blijven stromen, in overvloed.

Iris ❤

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.