Laat me gaan…

Laat me gaan…

Mijn oma woont al heel lang in een verzorgingstehuis. Ik denk wel een jaar of 15 als het niet langer is. Mijn opa is gestorven toen ik jong was. Sindsdien woonde oma alleen. Totdat ze viel. Buiten in de sneeuw. De weg was te glad. Ze deed nog aan gym en genoot van dat uurtje per week. Nu was haar heup gebroken. Ze herstelde. Gelukkig. Maar voor haar was het geen geluk. Ze durfde niet meer naar buiten. Ze wilde niet meer alleen wandelen. Hele dagen bleef ze binnen. Toen werd besloten dat ze dan beter naar een verzorgingstehuis kon gaan.

Dan zou ze nog aanspraak hebben. Daar dacht mijn oma echter anders over. Ze wilde geen aanspraak. Hevig verzet was er als iemand haar mee wilde nemen naar “de huiskamer”. Mijn oma leeft nu al 15 jaar op een kamer van 5 bij 5. Ze wordt verzorgd. Niet altijd even goed. Dan moeten de kinderen weer rennen en voor haar opkomen. Zelf vindt ze alles best. Ze wacht al jaren tot ze mag gaan. Ze wacht al jaren tot haar lichaam echt niet meer wilt. De enige keer dat ze lacht is als ze haar kleinkinderen ziet. Of nu haar vele achterkleinkinderen. Maar die ziet ze niet veel. Oma zit verstopt in dat grote huis en vaak is die weg moeilijk te vinden.  We leven in zo’n mooie tijd dat we de verzorging over kunnen laten aan anderen. We kunnen ons bezig houden met ons eigen druk leventje. Ieder kind vliegt het nest uit op zoek naar een eigen nest. Een eigen huis met een eigen kruis.

Nu is eindelijk de tijd gekomen dat haar lichaam het begint op te geven. Eindelijk wordt haar wens verhoord. Straks mag ze gaan. De manier waarop zal misschien niet zo prettig zijn. Het gaat meestal te langzaam. Zal ze eerst tien keer moeten vallen door een te lage bloeddruk voordat haar hart het begeeft? Of mag het iets sneller gaan?

Als ik dan daar door haar gang loop dan zie ik wegkwijnende mensen. Vaak de hele dag zittend voor de tv. Sommigen kunnen niet eens meer zelf naar de wc. En inderdaad, de enige keer dat ze nog lachen is als er een jong kind hun laat zien wat onbezonnen vrolijkheid is. We proberen het zo fijn mogelijk voor hun te maken, maar wat als je gewoon niet meer wilt? Wat als het leven goed is geweest? Vaak is het moeilijk om iemand los te laten. Je kan niet meer met iemand praten, iemand vasthouden. Voor onszelf is het moeilijk om iemand te laten gaan, maar denk eens aan de ander? Mijn vader is plotseling gestorven. Niemand heeft afscheid kunnen nemen, maar wat ben ik blij voor hem. Deze lange weg is hem bespaard gebleven. Hij heeft mijn zoontje nooit vast kunnen houden en mijn zoontje heeft hem nooit gekend, maar ik weet zeker dat hij trots is op hem. Als mijn tijd is gekomen, als mijn lichaam niet meer wil, als mijn geest begint te dwalen, dan is het goed. Heel veel mensen hebben spijt van iets, heel veel mensen zouden graag nog iets willen doen. Heel veel mensen hadden graag anders geleefd, andere keuzes gemaakt. Maar als ik op dit moment zou sterven, dan heb ik gedaan wat ik wilde, waar mijn hart een sprongetje van deed maken en waar mijn ziel van is gaan stralen!

Laat me gaan…

Als ik een goed leven heb gehad
Laat me dan gaan

Als mijn lichaam niet meer wil
Bevrijd mij dan

Als mijn geest begint te dwalen
Red mij dan

Als mijn tijd is gekomen
Help mij dan

Ik wil niet gaan zitten wachten op de dood
De dood heeft het misschien te druk voor mij

En als ik plotseling ga
Weet dan dat ik jou voor altijd lief heb

Ik ga niet om iemand verdriet te doen
Ik ben blij dat ik jou heb mogen ervaren

Je kan verdriet hebben en mij missen
Gewoon omdat ik er altijd was

Je zou mij niks meer kunnen vragen
En mij even vasthouden is voorbij

Maar dit is mijn lichaam
Dit is zoals iedereen mij ziet

Mijn ziel zal verder reizen
En mijn ziel zal altijd bij jou zijn

Bevrijd mij van mijn lichaam
Bevrijd mij als ik het niet zelf kan

Ik heb een goed leven gehad
Laat me gaan

Iris ❤

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.