In andermans schoenen staan

Vaak weet je niet hoe iemand zich voelt tenzij je hetzelfde hebt meegemaakt. Je weet pas waarom iemand loopt zoals die loopt als je in zijn/haar schoenen hebt gestaan.

Soms sta je in dezelfde schoenen maar in een andere situatie of in een andere tijd en dan voel je opeens hoe anders je loopt terwijl het toch dezelfde schoenen zijn.
Het heeft te maken of je vast zit in een situatie of dat je vrij bent.

Dat ene mooie gevoel. Je ziel is aangeraakt, je staat open, je wilt het laten stromen. En dan merk je het verschil.

Ik ben een keer aangeraakt geworden tot op mijn ziel. Het voelde mooi, het voelde goed, het voelde puur. Ik wilde het ervaren, maar ik mocht niet. Ik zat in een relatie. Ik was een binding aangegaan. (Onbeschreven) regels zorgde ervoor dat ik niet iets moois mocht ervaren hoewel mijn hele ziel ernaar hunkerde. Toch zocht ik een grens op, maar die grens zorgde voor angst. Telkens zat ik in gevecht met mezelf en telkens praatte ik het met mezelf goed. Ik deed niks verkeerds. Niemand wist ervan, dus ook niemand ervoer nare gevolgen ervan. Ik had het goed in mijn relatie en dat zou zo blijven. Toch wist ik dat ik met iets bezig was wat niet mocht. Ik mocht niet open staan voor iets moois omdat ik al iets goeds had. En om er niet open en eerlijk over te zijn (uit angst te verliezen wat ik had), verloor ik uiteindelijk ook wat ik had. Angst hield alles tegen. Angst hield me tegen om eerlijk te zijn naar mijn partner toe en angst hield met tegen om te ervaren waar mijn ziel zo naar verlangde. Ik zat vast en ik zat klem door die binding.

En toe ik “vrij” was gebeurde mij hetzelfde. Weer werd ik aangeraakt. Weer ervoer ik dat mooie, pure gevoel. En deze keer hoefde ik alleen maar eerlijk naar mezelf te zijn. Deze keer mocht ik toegeven aan dit gevoel. Deze keer kon het stromen. En in plaats van die angst te ervaren, voelde ik nu zoveel liefde. Ik hoefde mij niet in te houden, ik hoefde niet achterom te kijken. Het mocht er zijn. Mijn gevoel mocht er gewoon zijn. Het voelde zo anders dan toen ik gebonden was. Eerst voelde ik alleen maar angst voor dat mooie gevoel. Nu voelde ik liefde stromen.

Een binding houdt je klein als de binding niet onvoorwaardelijk is. Als je niet alles kunt delen. Als je niet open en eerlijk bent. Als je alles bij de ander legt. Je past jezelf altijd een beetje aan zodat je makkelijk kan blijven lopen.

Ja, soms heb je in andermans schoenen gelopen en weet je hoe het is. En soms loop je in dezelfde schoenen (hetzelfde gevoel) en loop je heel anders. Mag jij jezelf zijn of moet je je aanpassen?

Als je tot je eigen gevoel komt en je mag het niet voelen en ervaren dan trek je de sportschoenen aan en ren je heel hard weg. Weg van alles. En als je het goed wilt doen zodat je liefde blijft ontvangen van je partner dan ga je op je tenen lopen. En als alles goed is dan trek je niet meer je mooiste schoenen aan om jezelf mooi te voelen. Die sloffen zitten dan ook goed.

Dezelfde schoenen kunnen in een andere situatie dus heel anders lopen. Je zal het verschil pas merken als je beide hebt meegemaakt.

Iris sneakers-2679804_960_720

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.