Herinneringen

En dan kom je een foto tegen van lang geleden. Het is een foto toen je een heel ander leven had. Je was toen misschien getrouwd of je woonde in een ander huis of zelfs een andere stad. Ondertussen is je leven veranderd. Misschien ben je al een paar keer verhuisd, misschien ben je inmiddels gescheiden, ben je single of heb je een nieuwe geliefde. Je bent misschien van werk veranderd. Wat het ook is… de foto die je ziet laat jou jezelf zien toen je dacht dat je gelukkig was. Toen je dacht dat je je leven op de rit had. Toch is niks minder waar. Het roer heb je omgegooid en je hebt ervaren hoe het is om los te komen. Om los te laten van alles wat jij dacht dat dat je leven was.

Soms kan je foto’s uit het verleden niet willen zien. Het is te pijnlijk op dat moment. Dat komt dan omdat je niet zelf hebt gekozen voor de verandering, omdat je nog heel veel woede voelt tegen degene “die jou dit heeft aangedaan”, dat je nog geen vrede hebt met je nieuwe situatie. Je bent misschien terug bij je ouders moeten gaan wonen en de liefde die je zo hard “nodig hebt” kom je ook maar niet tegen. De oorzaak van jouw gemoedstoestand op dat moment heb je dus nog niet verwerkt. Je hebt er nog geen vrede mee. Je ziet nog niet dat jij je leven had gebouwd op anderen in plaats van jezelf. Maar pas op met het vernietigen van deze herinneringen. Ze komen namelijk nooit meer terug en ook al denk je nu dat dat ook het beste is, er kan een tijd komen dat je in liefde gaat kijken naar die herinneringen. Want ieder moment in je leven, iedere beslissing en iedere nieuwe route heeft jou gebracht waar je nu bent. Dus ja, ook die “nare” herinnering. En daardoor kan je die herinnering ook in een latere fase in je leven gaan zien als een liefdevolle ervaring.

Mensen veranderen, situaties veranderen, gevoelens veranderen. Niks is voor altijd. Dat zie je wel weer aan die ene foto. En als je denkt dat je nu in je werkelijkheid leeft, bedenk je dan goed dat ook deze werkelijkheid een schijnwerkelijkheid kan zijn. Bouw niet op anderen, maar bouw samen met anderen. Het verschil daarin? Daar kom ik nog op terug, want je kan denken dat je samen bouwt terwijl je toch echt (bijna) alles uit handen hebt gegeven. Uit het verleden behaalde resultaten bieden vaak dezelfde garantie voor de toekomst.

Iris

Een gedachte over “Herinneringen

  1. Pingback: Herinneringen – Site Title

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.