Ik lief jou

I love you

Vrij vertaald betekent dit “Ik liefde jou”. Of met andere woorden: Ik lief jou –
Ik heb je lief.

Toch zeggen we hier “Ik hou van jou”
“Houden”
Iemand vasthouden is het tegenovergestelde van iemand vrij laten.
En iemand vast willen houden is niet de bedoeling. Dan wil je iemand bezitten. Een kooitje erom heen bouwen en het liefst de deur sluiten. Het slot dichtdraaien en de sleutel zover mogelijk weggooien.

Ik hoor je nu denken dat je dat ook niet doet.

Maar wat doe je als iemand te lang naar jouw partner kijkt? Wat gebeurt er met jou als je partner opeens heel veel contact heeft met een ander? Wordt je dan jaloers? Laat je het maar gebeuren en denk je er verder niet aan, terwijl het je wel bezig blijft houden?! Ben je bang dat je partner bij je weg zal gaan en ga je daarom opeens veel meer doen om de ander maar tevreden te houden?!

Als je iemand lief hebt dan rust er niet zo’n zwaar gevoel op. Merk je het verschil als je deze twee zinnetjes zegt?
Ik HOU van jou
Ik heb je LIEF

Ik heb je lief. Ik vind je lief, ik vind je mooi, je bent lief, je betekent heel veel voor mij. Liever dan lief.

Je zegt “ik heb je lief” en het is goed. Het is mooi. Het voelt mooi. Het is een gevoel dat je laat spreken.

Als je tegen iemand zegt “Ik hou van jou” dan hecht je daar toch vaak een bepaalde verwachting aan. Je hoop dat degene het ook terug zegt. Hoe vaak hoor je mensen niet zeggen dat ze het eng vinden om tegen iemand te zeggen dat ze van hem of haar houden? Stel je toch eens voor dat het niet wederzijds is… Stel je toch eens voor dat je het “te vroeg” in een relatie zegt. De ander zal schrikken en wegrennen. Stel je toch eens voor… Er rust een zware last op dat ene zinnetje.

Toch hechten we heel veel waarde aan dit zinnetje. Zelf zeg ik het ook. Maar ik zeg ook altijd wat ik voel. Dus vind ik jou leuk, dan zeg ik dat. Vind ik jou lief, dan zal ik je dit ook zeggen. En als ik van jou hou dan kan ik het nooit genoeg of te vaak zeggen. Want mijn gevoel wil ik delen en uiten.

Dus ja, ik hou van jou, maar ik heb je liever dan lief.
Ik laat je vrij, je bent niet van mij. Je kunt nooit van mij worden. Niet door een ring en ook niet door een papiertje. Ik kan jou niet in een kooi stoppen om je zo mee te dragen met mij. Je zal klein blijven en ik wil juist dat jij jezelf ontdekt. Iedere dag weer. Door iedere ervaring zal je veranderen. Je kunt iedere dag groeien. Ik zal je water geven zodat de mooiste bloemen open gaan. Iedereen mag en kan van jouw schoonheid genieten, dat is juist zo mooi. Want liefde mag gedeeld worden, liefde mag gevoeld worden en liefde mag gezien worden.

Liefde laat vrij.

“Houden van” houdt vast en zal rare sprongen maken om vast te kunnen blijven houden.

Onvoorwaardelijk van iemand houden is daarom eigenlijk ook een dubbele uitspraak.  Toch zal ik hier eens mee gaan “stoeien”.

Ik hou van mij
Ik hou van jou
Ik hou onvoorwaardelijk van jou
Ik heb jou lief
Ik heb jou onvoorwaardelijk lief
Ik heb mezelf lief

Liefde, daar gaat het om. Liefde geven, maar ook zeker liefde mogen en kunnen ontvangen. En eigenlijk doe je dat niet op papier met woorden. Als dit wilt delen dan is het veel mooier om elkaar te horen, elkaar in de ogen te kijken. Eigenlijk laat je liefde voelen door je energie, door je aanrakingen, door je liefkozingen, door je aandacht en door je aanwezigheid. Gevoel mag gevoeld worden.

Iris ❤

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.