Help, ik red jou

Ik kan niemand “redden”. Ik kan mijn woorden delen en iemand kan daar erkenning en kracht uit halen, maar ik kan niet het verschil maken. Ik weet zelf hoe moeilijk het is om voor jezelf te kiezen. Die keuze kan niemand anders maken.

Toch heb ik vaak iemand proberen te redden. Mijn ex-vriend zat op een woeste zee. Ik heb hem een boei toegeworpen en hij heeft hem vastgegrepen. Ik voelde mij een held.

Ik voelde mij iets waard. En om maar te zorgen dat we lekker bleven dobberen deden we er alles aan om het fijn te hebben.

Wauw wat mooi vond ik dat. Ik voelde me trots. Maar liefde is niet jezelf geven. Liefde is niet de ander uit de shit trekken. Liefde is naast iemand staan terwijl hij of zij zichzelf weet te redden. En daar gaat het vaak fout, want ken jij het verschil? Het is niet voor de ander oplossingen zoeken. Het is niet iets uit handen nemen. Het is de ander aanhoren, de ander begrijpen en er laten zijn met al zijn emoties en gevoelens.

Ik heb ook vaak liefde gezocht als ik dacht het nodig te hebben. Een ander wilde het graag geven. Maar ik trok me op aan die ander. Ik liet zijn liefde door mij heen stromen omdat ik dacht dat dat liefde was. Ik mocht het pakken, want ik had het nodig. Nu weet ik dat dat het niet was. Want telkens als dan zo iemand weg ging, dan voelde ik mij leeg. Ik wilde ook niet dat die iemand weg zou gaan. Daarom wilde ook graag iemand aan mij binden. Ik hield vast. Ik gaf en ik gaf. Ik deed wat ik kon. ik dacht dat ik het deed uit liefde, want dat is me zo geleerd. Als je van iemand houdt, dan geef je veel. En het was niet altijd slecht. Het voelde vaak goed. Ja, zolang alles maar goed ging. Ik heb ook mooie relaties gehad. Alleen waren ze niet op goede voet begonnen. IK was niet degen die van mezelf hield. Als sterrenbeeld ben ik leeuw. Ik kan heel fel overkomen. Ik kan heel krachtig overkomen, maar ik was vaak zo onzeker.

Uit liefde kun je niet iemand redden. En veel voor de ander doen uit medelijden omdat de ander het niet kan… Dat is ook geen liefde. En ik zie het zo vaak om mij heen. Ik wist het ook niet. Als ik toen eens wist wat ik nu weet… Gelukkig kan ik met een goede start opnieuw beginnen.

Liefde kun je pas geven als je liefde bent!

Iris ❤

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.