Waarom altijd doorzetten?

Ik had me voorgenomen om te gaan sporten. Alleen de ochtend verliep niet echt vlekkeloos en voor ik bij de sportschool aankwam deed mijn buik al raar. Daar kwam nog eens bij dat ik er met mijn gedachte niet echt bij was. Mijn gedachtes dwaalden ergens rond en bleven niet bij mij.

Ik ging op de spinningfiets zitten en ik merkte dat mijn ademhaling veel te hoog zat. En wat ik ook probeerde, ik kreeg hem niet omlaag.
De muziek was niet echt lekker en de instructeur bleef maar herhalen dat we terug “naar binnen” moesten. Ik kwam juist sporten om even niet naar mezelf te luisteren.

Doordat mijn ademhaling heel hoog bleef, had ik ook minder kracht en minder uithoudingsvermogen. Na twintig minuten had ik al totaal geen zin meer. Het lukte gewoon niet, maar ik ben een vechter, een doorzetter. Ik geef nooit op, dus dat was ik nu ook niet van plan.

De les ging door en in plaats van weerstand bij te draaien, bleef ik op hetzelfde niveau. En als het een staande klim werd, bleef ik zitten.
Opgeven wilde ik niet, dan maar met minder kracht het uur vol maken. En eigenlijk voelde ik mij zwak. Naar mate de les vorderde verkrampte alles, en toen ik klaar was had ik zelfs hoofdpijn. Waarom was ik eigenlijk niet gestopt? Op wilskracht was ik doorgegaan. Ik ben niet iemand die doet opgeven. Nu was ik de strijdlustige geweest en moest ik het bekopen met geen fijn gevoel. Waarom altijd doorzetten? Als ik was gestopt dan had ik mezelf niet verloren en had ik geen hoofdpijn gehad.

Ik vergelijk het leven soms met zo’n les. Er wordt zo vaak verwacht dat je een tandje bijzet in het leven. Soms is het leven zwaar. Er gebeuren dingen waar je geen controle over hebt. Keer op keer. En daar zit je dan… alleen op je fietsje.

Nu niet opgeven, je bent er bijna. Dadelijk heb je tijd om bij te tanken. Opgeven is voor losers.

De toeschouwers juichen jou wel aan vanaf de kant van de weg. En vaak lukt het ook om de top te halen. Je zet je verstand op nul, je blik op oneindig en je gaat ervoor. Zo werkt dat als je iets wilt bereiken. Je sluit je voor alles af. Ook voor jezelf.
Dus dat doe je. Je gaat door. Je houdt de ballen hoog. Je luistert niet naar je lichaam. Alle signalen dat je overprikkelt raakt negeer je lekker.
“Kom op” hoor je iedereen zeggen. Zo moeilijk is het toch niet? Maar niemand staat in jouw schoenen. Misschien ben je nog herstellende van de vorige gebeurtenis! En wat als de heuvels blijven komen. Wat als je net even op adem wilt komen en de volgende helling is alweer in zicht? Je hebt soms gewoon geen puf meer.

En na twee keer de top te hebben bereikt wil je gewoon uitrusten. Niet even. Nee, je wilt gewoon even twee weken niks. Maar dat kan niet. Zeker niet als je alleenstaande moeder bent.
Opgeven / uitrusten is soms geen teken van zwakte. Het kan ook juist een teken van kracht zijn. Kracht om je eigen grenzen te zien. Kracht om te luisteren naar je lichaam.

Soms heb je gewoon dagen dat je niet lekker in je vel zit. Je blijft maar ergens aan denken. Gedachtes blijven maar voorbij vliegen. Je komt in je hoofd niet tot rust, dus ook je lichaam staat gespannen.

De moeilijkste ritjes zijn toch wel de ritjes waar je geen grip op hebt. Opeens zit je in een regenbui en is de weg glad. Jij doet alles perfect en plotseling steekt er een dier over waar je voor moet uitwijken, en daar ga je.
Of je wilt naar iemand toe fietsen en degene blijft niet stil staan. Hij/zij fiets voor je uit en hoe hard je ook trapt, het lukt je niet om naast elkaar te fietsen. Moet je dan ook maar doortrappen en een tandje bijzetten of blijf je bij jezelf en ga je terug naar je eigen tempo?

Het leven is geen race. Er zijn al zoveel verliezers. Zorg dat jij er niet eentje wordt.
Je mag weerstand terug draaien, je mag uitrusten. Doe je dit niet, dan heb je kans dat je een platte band krijgt en je wel moet stoppen.
Luister naar jezelf, niet naar de supporters langs de weg. Blijf ook in je eigen tempo fietsen wat je aan kan. Het kan zijn dat je hierdoor iemand verliest.
Jij, en jij alleen zit op die fiets. Maak er een leuk ritje van!

Iris ❤

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.