Scheve relaties

Hoe kan het toch dat iemand van jou houdt? Hoe kan het toch dat je partner van jou houdt?! Eigenlijk vindt je het maar erg bizar. Wie ben jij om die liefde te krijgen? Ben jij het waard om die liefde te ontvangen? Je ziet jezelf niet echt als een persoon die zoveel liefde verdient.

Om ervoor te zorgen dat de ander niet bij je weggaat, ga je op je tenen lopen. Je doet alles om het je partner zo aangenaam mogelijk te maken. Misschien doe je het bewust, misschien doe je het onbewust. Je wilt liever geen ruzie. Eigenlijk hebben jullie ook nooit ruzie. Je bent ook als de dood dat de ander de koffers pakt. Wat moet je nu zonder je partner? Je hebt het idee dat je verdrinkt als je er zonder je partner voor zou staan.

Of mag je partner maar heel gelukkig zijn met jou. Je hebt je partner echt niet nodig. Je hebt zelf alle touwtjes in handen. Of het nu de kleur van de nieuwe auto is of dat de tv komt te staan of te hangen. Jij bepaalt alles. Zo weet je tenminste dat alles in goede handen is.

Dit noemen ze scheve relaties. Je kijkt je partner niet recht in de ogen aan. Het is een zwijgend contract dat er geldt. Het is er vanaf het begin ingeslopen. Het is bekend. Jullie weten het allebei en het is goed zo. Het is zelfs heel normaal geworden. Ieder is op zijn eigen manier heel gelukkig zo.
Bij het eerste voorbeeld weet je maar al te goed dat je partner niet vertrek omdat hij/zij het zo goed heeft. Als je merkt dat het niet genoeg is, dan zet je een tandje bij. Bij het tweede voorbeeld heb je de ander gewoon niet nodig. Als hij/zij dezelfde dag nog zou vertrekken dan heb je er vrede mee.

Deze scheve relaties komen meer dan 50% voor. De rest van de relaties bestaan uit mensen die denken dat liefde helemaal niet bestaat… En dan zijn er nog mensen die denken dat liefde wel bestaat, maar niet voor hun. Deze 3 vormen bedekken ongeveer 75%. De andere 25% bestaan uit gelukkige relaties.

Je kent ze wel. Die relaties waar de man alleen maar ja en amen zegt. Of waar de vrouw al jaren weet dat de man buiten de deur eet. De man die iedere avond thuis blijft zodat de vrouw naar vriendinnen kan. Of de vrouw die maar braaf thuis blijft als de kleine is geboren, terwijl ze liever gewoon blijft werken.

Meestal komt een relatie niet verder dan dit. Dit kan jaren goed gaan. Alleen er is geen onvoorwaardelijke liefde. Er is zelfs geen eerlijkheid. Er wordt altijd wel iets (belangrijks) verzwegen, terwijl een relatie bestaat uit eerlijk zijn. Durf je echt kwetsbaar te zijn? Langzaam loop je van elkaar vandaan in plaats van dat je naar elkaar groeit.
Tot de bom ontploft. Opeens kom je erachter dat jullie niet zo goed bij elkaar passen. Elkaars verwachtingen liggen toch te ver uit elkaar. Jullie gaan na zoveel jaar uit elkaar en iedereen in de omgeving vraagt zich af: “Hoe kan dat nu, jullie als perfect stel?”

Of jullie blijven wel bij elkaar. Jullie zijn ieder op jullie eigen manier gelukkig. Dit is namelijk het enige wat jullie kennen en waarom zou het bij jullie beter gaan als bij al die anderen die zo leven?
Iedere relatie heeft wel iets toch!? De relatie is er toch nog?!
De relatie is alleen een leeg omhulsel. Jullie hebben nooit geleerd wat echte liefde is. Jullie hebben het nooit ervaren en nooit gevoeld. De magie is nooit ervaren.
Tja, niet verdrietig, maar ook niet echt gelukkig zijn. Leven op flatlinie. Dit is het. Dit is wat een relatie inhoudt. Of is dit wat er met liefde wordt bedoeld? Wat is de waarheid? Wat is jouw waarheid?

Waarschijnlijk heb je nooit anders geleerd en nu je op middelbare leeftijd bent blijf je maar vasthouden aan dat wat je hebt. Ieder heeft geaccepteerd dat er niet meer in zit.
Of kriebelt er iets? Is die echte liefde wel gevoeld? Weet je wat je verlangt? Is dat toch iets wat sluimert? Of neem je genoegen met een leeg omhulsel tot de dood jullie scheidt?

Laat je het ijs smelten om te voelen wat je voelt?
Je hebt 2 opties:
Of je werkt aan je relatie
Of je bent al aan het vertrekken uit je relatie.
Een middenweg is er niet.

Soms is het nodig om eerst aan jezelf te werken voor je aan je relatie kunt werken of voor je een nieuwe relatie kunt opbouwen.
Loop je door of ga je terug?

Iris ❤

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.