Bang voor de liefde – Jezelf afsluiten

Je hebt het vast wel eens ervaren… Dat gevoel als je iemand ontmoet  waar je heel veel voor voelt. De misselijkheid, de rillingen, de duizeligheid, hartkloppingen. Je licht in je hoofd voelen en niet weten waar dit alles vandaan komt.
Je zegt dat het zenuwen zijn, de spanning, maar is het dat wel?

Raak je niet gewoon in paniek? Raak je niet in paniek om er dan maar niet aan te beginnen of om er maar gelijk mee te stoppen?

Je rechtvaardigt je besluit door vooral niet te luisteren naar je gevoel maar om je mind dingen te laten verzinnen die er helemaal niet zijn.
Je sluit je af, je bent bang voor de liefde.

Als je bang bent voor de liefde en je staat op het punt om verliefd te worden dan voel je een soort wanhoop. Je wilt helemaal niet dat je hart zo tekeer gaat. En dat zweten? Nou dat ervaar je liever ook niet. Net zo min als je duizelig voelen. Of liever gezegd, je wilt je niet kwetsbaar voelen, je durft je niet open te stellen. Dus als je bang bent voor de liefde dan is het vanzelfsprekend dat je afstand neemt van deze situatie. Dit wil je helemaal niet voelen. Punt!

Dit wegrennen heeft te maken met eerdere ervaringen. Daar ontstaat namelijk de angst. Als je eenmaal iets hebt ervaren en het komt weer dichtbij dan bevries je om vervolgens keihard de andere kant op te rennen. Je wilt niet meer gekwetst worden.

Alleen als je telkens blijft wegrennen voor deze gevoelens dan zal je ook blijven wegrennen voor jezelf. Voor je eigen pijn. Jezelf openstellen voor iemand anders waar je zo’n diepe verbinding mee kunt krijgen zal niet lukken. die pure liefde zal je niet ervaren. Onbewust zal je iemand vinden die jouw pijn niet aanraakt. Je vindt iemand die je wond bedekt (met veel liefde en zorg), maar niet heelt. En zo kun je leven met de pijn zonder het te hoeven voelen. Zo kun je oud worden met iemand zonder bij jezelf stil te hoeven staan.

Maar wat kun je doen om deze angst te overwinnen? Want wegrennen is makkelijk. Blijven zitten waar je zit is ook een optie. En toch kun je leren kijken naar deze angst.

Ten eerste is het noodzakelijk om niet te gaan overdenken. Om een situatie groter te maken dan die is is heel makkelijk echter leef je NU. Loop niet op de zaken vooruit. Als je gaat denken wat dit allemaal met je KAN  doen dan maak je van een kleine hagelsteen en hele grote sneeuwbal en je blijft maar rollen. Je blijft maar problemen erbij rollen die er helemaal niet zijn en die waarschijnlijk ook niet zullen ontstaan .

Besef je ook waarom je weg wilt rennen. Durf te gaan zoeken naar je pijn en durf ernaar te kijken en deze te doorvoelen.

Realiseer je dat jij niet je emotie BENT. Een emotie komt en gaat. Je voelt je verdrietig, maar dit verdriet gaat over. Je voelt angst, maar je bent niet de angst. Jij bent niet je verdriet of je woede.

En wat kan er gebeuren als je de liefde toelaat? Je zal een mooie ervaring tegemoet gaan. Misschien maar voor een uur, misschien voor een paar jaar, of voor je verdere leven.
Hoelang het ook duurt, geniet ervan. Als het fout loopt dan vergaat niet je leven. Jij blijft in leven. En  jij bent een mooie ervaring rijker!
En praat. Praat over je angst. Als je niks zegt zal de ander je niet begrijpen. Dan ontstaat er juist wanhoop, onbegrip en misschien wel frustratie. Deel je gevoel. Zo kun je samen groeien.

Vraag jezelf af waarom je je afsluit voor de liefde. De liefde is juist mooi!
Als je je laat tegenhouden door je angst dan zal je nooit iets moois meer ervaren. Je zoekt wel naar liefde maar je zal altijd weg blijven rennen of je neem genoegen met minder.
Besef wat je laat gaan. Je angsten zitten in je hoofd en je ego probeert dit allemaal te controleren en in stand te houden. Vaak is de angst veel groter dan je denkt en is je ogen sluiten en je aan je gevoel overgeven het enige dat nodig is.

Iris ❤

4 gedachtes over “Bang voor de liefde – Jezelf afsluiten

 1. Iris, je hebt geen idee , hoeveel jij voor mij betekent . Alles wat je schrijft lees ik wel 2 keer door . ,,Ik leer van alles,, en vooral om naar mezelf te kijken. !! En dit heb ik nodig zodat ik met een open gedachten naar iets kan kijken , en niet hoef te denken voor anderen. Niet iedereen is zo gevoelig als ik ben, en niet iedereen reageerd zoals ik dat doe. Door dit los te laten creëer ik voor zelf meer rust. .,
  Dank je wel 💋

  Like

 2. Hoe kan liefde dan mooi zijn? Ik ben altijd afgewezen en er heeft nog nooit iemand iets voor me gevoelt. Iedere ervaring die ik heb met de liefde is een teleurstelling. Ik mag dan wel 19 zijn. Heb nog een heel leven voor me. Maar ik zie niet in hoe iemand iets voor me kan gaan voelen. Het lijkt zelfs wel dat ik mensen afschrik. Vaak negeren ze me na enige tijd of het contact is niet wederzijds. Ik krijg maar te horen dat ik wel iemand zal vinden. Omdat zij dar ook hebben. Maar ik ben hen niet. Waar moet ik mijn geloof op baseren in mijn leven? Ik heb niks om op te vertrouwen. Ik zou graag willen voelen dat liefde mooi kan zijn. Maar anderen lijken dat niet met mij te willen.

  Like

  • Wat moeilijk voor je Michael, Je vraagt je letterlijk af waar jij je geloof op mag baseren. Je bent al vaak teleurgesteld.
   Begrijp dat de verwachten die je hebt niet iets is wat anderen ook doen of kunnen. Je zal altijd teleurgesteld worden als je je hoop legt bij anderen. Je zal altijd verdriet ervaren als je je geluk en liefde bij anderen zoekt.
   De enige persoon waar je zeker van kan zijn dan ben jezelf. Richt je aandacht niet naar buiten, maar keer naar binnen. Geef jezelf liefde en als je liefde voor jezelf ervaart en voelt dan kan je het ook delen. Niemand kan jou geluk laten ervaren. Niemand, behalve jezelf.

   Liefs Iris

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.