Noodzaak

Het verhaaltje van “de fik erin” heb ik al beschreven. Anders kun je het hier nog een keer lezen.
Waar het om gaat is dat als je een goed leven hebt, je niet de drang hebt om er een geweldig leven van te maken.

Als je thuis op de bank zit en je hoort opeens de brandmelder afgaan omdat je huis in de fik staat, dan moet je naar buiten rennen. Je onderneemt pas actie als er een alarmbel rinkelt.

Je kunt dus best wel zeggen dat het hebben van een goed leven het grootste gevaar is voor het hebben van een geweldig leven.
Als je je leven nu een cijfer zou geven, wel cijfer zou dat dan zijn? Niet lang nadenken!

Je zult pas iets veranderen als noodzaak voelt. Keuzes maak je pas als het noodzakelijk is, en iets wordt noodzakelijk als je pijn voelt.
Je hebt een leuke baan, om die te veranderen heeft geen noodzaak.
Je voelt wel pijn als het om je relatie gaat. Nu kun je die pijn natuurlijk negeren tot dat je een open wond hebt en geopereerd moet worden, of je gaat kijken naar de pijn.

Je ziet pas de noodzaak als je effectief gaat zoeken naar pijn (ai… voel je hem al?)

In je leven zijn er vier gebieden waar je stress van krijgt. Dat zijn:
*Gezondheid
*Relaties
*Geld
*Werk

Uiteraard zijn er meer gebieden maar van deze vier ervaar je de meeste stress.
Kijk eens goed naar jezelf en geef nu eens aan ieder gebied een cijfer.

Waar ligt nu de noodzaak om te veranderen? Waar voel jij pijn? Pijn is namelijk de beste reden om iets te veranderen.

Gezondheid
Eet je gezond? Heb je genoeg energie? Ervaar je veel stress? Slaap je goed? Je gezondheid gaat niet alleen over je lichaam. Het gaat er ook om dat je helder in je hoofd bent.

Relaties
Een liefdesrelatie is de meest omvattende relatie, maar kijk ook eens naar de andere relaties.
Hoe is de relatie met je ouders, je familie? Heb je goede vrienden? Kun je overweg met je collega’s?

Werk
Doe je echt wat je het allerleukste vindt? Heb je na je werk nog energie over? Kun je je ei kwijt in je werk?

Geld
Heb je vertrouwen dat er altijd genoeg geld is? Heb je op het einde van de maand altijd een tekort? Geef je wel eens wat extra of tel je alles 3 keer na?

Geef jezelf op alle gebieden een heel eerlijk antwoord! Als je niet eerlijk bent kom je jezelf alleen maar weer tegen en kun je beter stoppen en blijf je zitten waar je zit!

Waarschijnlijk heb je de schaal van 1 op 10 gebruikt. Een 7 als alles wel lekker gaat en een 4 als je toch veel problemen hebt met een bepaald gebied.
Een gemiddeld cijfer is niet van toepassing. Waar je naar mag kijken is het laagste cijfer dat je jezelf hebt gegeven. Heb je namelijk veel stress op je werk (een 4) dan kun je lichamelijk nog zo sterk zijn, je gezondheid is dan niet opperbest. Je wiebelt. Alles staat met elkaar in verbinding.

En wat als een cijfer 10 niet voldoende is voor jou? Stel jij wilt voor “geld” een cijfer 100 in plaats van een 10 en toch had je jezelf een 4 gegeven. Opeens heb je dan een heel groot gat. En het is niet onmogelijk, het is noodzakelijk en als die twee samenkomen kun je groeien.

Het gaat om het cijfer dat je jezelf hebt gegeven en het cijfer dat je graag zou willen. De afstand bepaalt jouw noodzaak. Net als het brandende huis. Als je huis in brand staat is het opeens noodzaak om naar buiten te rennen. Anders was je gewoon blijven zitten.

Als je leven op 1 lijn blijft (je blijft zitten op die comfortabele bank) of je valt omlaag dan ben je niet op je gelukkigst. Mensen worden pas gelukkig als ze kunnen groeien, als ze zich kunnen ontwikkelen.
Heb je jezelf een 10 gegeven voor werk en denk je dat je daar dan niet meer aan hoeft te werken? Dan blijf je dus stilstaan. Je kunt in een lift zitten van een flatgebouw. Het gebouw heeft maar 10 etages en de lift gaat dus maar tot de 10e etage. Je kunt niet verder. Om te blijven groeien is het dus noodzaak om je cijfer omhoog te zetten. Je bouwt zelf nieuwe etages zodat de lift ook hoger kan.

Nu heb je je eigen leven in kaart gebracht. Dit is hoe je leven is.
Als je blijft doen wat je altijd deed, zul  je krijgen wat je altijd kreeg.

Je hebt net gekeken op welk gebied je pijn hebt. Pijn is niet fijn dus je wilt dit graag anders. Maar stel je eens voor dat je dit blijft voelen? Je blijft dit ervaren. Iedere dag, iedere week, iedere maand. Het wordt een groot deel van je leven en het begint zich uit te zaaien. Want het werkt door op ieder gebied. Alle deze vier gebieden staan met elkaar in verbinding. Het zal alleen maar moeilijker worden. Wil je dat de pijn iedere dag beetje bij beetje blijft groeien?
Dus wat als je de noodzaak ziet om te veranderen? Voel je dan de drang om iets te veranderen of blijf je toch maar zitten waar je zit?

Het is echt aan jou en aan jou alleen!
Er zijn maar 2 opties:
Of je accepteert de omstandigheden zoals ze zijn, of je neemt het heft in eigen handen om ze te veranderen. Kies maar!

Iris

Bubble

Een gedachte over “Noodzaak

 1. Hoi Iris ,
  Dit bericht komt op het juiste moment ,,
  Momenteel zit ik in heel veel pijn ,, maar heb besloten dat ik er , vooral ook omwille van mijn gezondheid , een punt achter de relatie met mijn broer en zus zet..
  Ben hier al jaren mee bezig en sinds ik voor mezelf heb gekozen vorig jaar,, ben ik in de ogen van mijn broer en zus niets meer.
  Een ,gevallen , vrouw.
  Vorige week toevallig een gesprek gehad , omdat we toevallig bij mijn vader waren alledrie.
  Ik ben zo gekleineerd ,, alles wat ik zei wed teru geworpen op mij ,,, Hoe vaak dat er niet gezegd werd ,,,,,, als jij er zo over denkt is dat jou keuze ,, als jij het zo voelt is het jou keuze !!!’ Dit is toch geen gesprek !!!!
  En eigenlijk , is dit Atijd al zo geweest ,, mijn hele leven ,,, ik heb gesprongen zoals zij van mij verlangden …
  Dit wil ik niet meer ,,, het is mijn leven !!! Mijn beslissingen en mijn verantwoordelijkheden ..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.