Verlangen… en tantra

Een tijd terug heb ik een tantra massage mogen ontvangen.
Zelf weet ik dat liefde, seks, intimiteit en alles wat erbij hoort een rode draad speelt in mijn leven.
Het willen krijgen van iets wat ik verlang speelt daar ook een grote rol in.
Ik ben altijd “een jager” geweest. Als ik iemand zag die ik interessant genoeg vond dan ging mijn spel beginnen.
Wonder boven wonder werd degene ook bijna altijd mijn “prooi” en als ik er genoeg van had dan liet ik de restjes over voor iemand anders.

Zo klinkt het heel crue maar zo heb ik (helaas) een hele tijd geleefd.
Het is niet dat ik onzeker was en dat ik zo mijn ego wilde strelen. Nee, het was een spel. En zolang ik zelf de regels kon bepalen kon ik niet gekwetst worden. Ik was al zo vaak gekwetst dat ik dat niet meer wilde laten gebeuren. Liever die 10 meter dikke muur om mij heen dan dat ik mezelf bloot zou stellen.

En toch wist ik dat dit ook mijn grootste leerproces aller tijden was. Want diep van binnen wilde ik wel die verbinding.
Diep van binnen wilde ik juist die verbinding en niet alleen maar toegeven aan de lust. Natuurlijk heb ik relaties gehad. Relaties waar ook liefde in was te vinden, maar de relatie op zicht was niet pure liefde. Het zat aan de oppervlakte. Samen 1, dat wel maar dan op team niveau. Niet op zielsniveau. Samen een perfect team zijn. Alles afstemmen en plannen zodat het leven bleef rollen. Vooral druk zijn om maar niet stil te staan en dan tot de conclusie komen dat we eigenlijk niet echte liefde voelden. Liefde voor de persoon wel, maar niet de liefde die je kunt ervaren als je het eenmaal hebt gevoeld. Die diepe liefde was er niet. Het was meer het respect, de bewondering voor de ander.

Bij tantra gaat het om het herkennen en voelen van je verlangens maar er niet gelijk aan toe te geven. Je ego wilt zo graag je verlangens direct vervult hebben. Het is ons aangeleerd. We leven ook in een maatschappij waar behoeftes direct vervuld dienen te worden. Bij Tantra ontdek je dat het verlangen op zich ook al een mooi gevoel geeft.
Pas als je ego zegt dat je je verlangen ook vervult wilt hebben, dan kan het pijn gaan doen (omdat het bijvoorbeeld niet bereikbaar is). Alleen het is niet het verlangen wat pijn doet, het is het IDEE dat dat moet. Puur verlangen is pijnloos.

Misschien is het verlangen er gewoon laten zijn wel de meest wonderbaarlijke les die er bestaat. Niet omdat we die ervaring niet zouden mogen ervaren, maar het leren geduldig zijn. Juist dan leer je je eigen ik kennen. Juist door je verlangens onder ogen te komen kun je je diepste gevoelens en angsten ervaren.

En wat is dan de meest mooie les wat je tegen kunt komen? Dat is iemand die je op afstand weet te raken. Iemand die “per ongeluk” je leven binnenwandelt maar niet naast je kan lopen. Iemand die je verlangen voedt, keer op keer. Iemand die er wel is maar niet op de fysieke manier waar je ego juist zo naar hunkert. Iemand die je niet kunt aanraken, iemand die op een afstand blijft. Zo leer je de mooiste les die er te leren valt. Puur verlangen. Puur verlangen zonder het idee dat je fysiek contact moet hebben.

25-01-2017
Iris

tantra

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.